2019. május 24.,
péntek, Eszter, Eliza napja

Vádat emeltek Washingtonban a Madurót támogató tüntetők ellen

MTI

2019. május 18., szombat 08:30

Vádat emeltek pénteken Washingtonban a Nicolás Maduro venezuelai elnököt támogató tüntetők ellen, akiket az előző napon vettek őrizetbe Venezuela washingtoni - jelenleg nem működő - nagykövetségének épületében, ugyanakkor ideiglenesen szabadlábra helyezték őket.

Négy emberről van szó, ők azt állították, hogy a venezuelai kormány "meghívására" tartózkodnak a épületben, így akarva megóvni a követséget Juan Guaidó ellenzéki vezetőtől és híveitől.

Az amerikai főváros Georgetown negyedében található nagykövetségi épület elvben zárva van, Maduro ugyanis még az év elején megszakította országa diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, és hazarendelte az amerikai diplomáciai képviseletein dolgozó munkatársakat. Április elején a nagykövetség épületébe Madurót támogató tiltakozók nyomultak be, és már többször összetűzésbe kerültek az épület előtt Maduro ellen protestálókkal.

A most őrizetbe vett négy személy ellen vádat emeltek a rendvédelmi hatóságok védelmi funkciójának akadályozása címén, pénteken meg is jelentek a bíróság előtt.

Ann Wright, a Code Pink elnevezésű háborúellenes szervezet aktivistája (aki egyébként az Egyesült Államok hadseregének korábbi ezredese) a TASZSZ hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a bíróság ideiglenesen (a következő, június 12-ei tárgyalásig) szabadon bocsátotta a négy tüntetőt, vissza is adták útleveleiket, de teljesíteniük kell néhány feltételt. Így például nem mehetnek harminc méternél közelebb semmilyen objektumhoz, amely Venezuela tulajdonát képezi, ezenkívül hetente egyszer telefonon kell bejelentkezniük a hatóságoknál.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter még csütörtökön Twitteren reagált a letartóztatásra. Mint írta: ezzel a lépéssel az amerikai hatóságok megsértették a nemzetközi jogi bécsi egyezményt. A dél-amerikai ország diplomáciájának vezetője hozzátette: a tüntetők a caracasi kormány engedélyével tartózkodtak az épületben.

Arreaza pénteken a Telesur tévéadónak adott interjújában ugyanakkor egy kérdésre válaszolva azt mondta: Venezuela kész megkezdeni a tárgyalási folyamatot az amerikai hatóságokkal a kétoldalú kapcsolatok rendezéséről.

"Eljött a diplomáciai ideje, készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni" - jelentette ki a venezuelai diplomácia vezetője.

MTI