2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Uniós biztos: az Európai Bizottság támogatja a migránsvízumról szóló javaslatot

Migránsvízummal akarja Brüsszel segíteni a bevándorlást – írja az Origo. A portál összegyűjtötte több brüsszeli politikus nyilatkozatát is. A humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos például azt mondta: az Európai Bizottság támogatja és március végig előkészíti a migránsvízumról szóló javaslatát.

  • Uniós biztos: az Európai Bizottság támogatja a migránsvízumról szóló javaslatot

Február 16-án indította el a magyar kormány a legújabb tájékoztatási kampányt a migrációt ösztönző tervekről. A kabinet szerint minden magyar embernek joga van tudni, hogy Brüsszel továbbra is támogatja az illegális bevándorlást, be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni kívánja a tagállamok határvédelmi jogait és migránsvízummal könnyítené a bevándorlást.

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság válaszul honlapján közzétett egy dokumentumot „Lássuk a tényeket” címmel, amelyben a többi között azt írják, hogy a magyar kormány állításai valótlanok, mivel a testület nem tervezi a humanitárius vízumok bevezetését és nem is szándékozik ilyen javaslatot tenni.

Ezzel szemben a bizottság humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa novemberben egészen másképp fogalmazott.

„Az Európai Bizottság alaposan végigkísérte az európai humanitárius vízumokkal kapcsolatos munkát. Tudomásul vesszük a bizottságnak címzett felkérést arra, hogy tegyünk az európai humanitárius vízumra irányuló javaslatot 2019. március végéig. Jogi lehetőséget kell biztosítani a biztonságos beutazásra, a nemzetközi védelem során” – szögezte le Christos Stylianides.

A humanitárius vízumról szóló jelentést egy szocialista EP-képviselő készítette, aki szerepel Soros György megbízható szövetségeseinek listáján. Juan Fernando López Aguilar szerint legális útvonalakat kell teremteni az Európába vágyó illegális bevándorlóknak.

„A kezdeményezésnek az a célja, hogy a humanitárius vízumokkal jogszerű és legális utat biztosítsunk a menedékkérőknek, hogy törvényes úton, életük kockáztatása nélkül elmehessenek származási országukba egy uniós konzulátusra, hogy beadhassák menedékkérelmüket. Szégyenlünk kellene magunkat a kialakult helyzetért” – hangoztatta a jelentéstevő az EP-ben.

López Aguilar által készített dokumentumról először tavaly novemberben szavaztak az EP-ben. A jelentés elbukott. Ezután a bevándorláspárti politikusok elérték, hogy ismét voksoljanak a migránsvízumról.

A jelentés a decemberi szavazáson már megkapta a kellő támogatást. Ekkor az Európai Parlament felkérte az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be jogszabálytervezet a beutazási engedély létrehozásáról.

(Forrás: Origo)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!