2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Újraindult a kormányzati munka az Egyesült Államokban

A mexikói határfal körüli vita 35 napra bénította meg a kormányzati intézményeket, ez az ország történelmének leghosszabb leállása. Az elnök szerint azonban kétséges, hogy sikerül megegyeznie a demokratákkal. Ez pedig újabb leálláshoz, vagy szükségállapot kihirdetéséhez vezethet.

  • Újraindult a kormányzati munka az Egyesült Államokban

Nem valószínű, hogy időben megegyeznek a demokratákkal a határbiztonság ügyében – közölte az amerikai elnök a Wall Street Journal című lapnak adott interjújában. Donald Trump kevesebb mint 50 százalék esélyt lát arra, hogy a kormányzati finanszírozási időszak megújítása előtt kompromisszumra jutnak a törvényhozók a mexikói határfalról. Ez pedig azt jelentheti, hogy ismét leállhatnak a közintézmények, amelyek 35 nap után hétfőn nyitottak újra. A leállás mintegy 800 ezer szövetségi alkalmazottat érintett, akik több mint egy hónapig nem kapták meg a fizetésüket.

„Úgy gondolom, a legtöbb alkalmazottnak ez egy megkönnyebbülés. Nem csak arról van szó, hogy ismét van lehetőségük dolgozni, és elvégezni azt a munkát, amit szeretnek, de a bizonytalanság miatt sem kell szoronganiuk, hogy vajon megérkezik-e a következő kifizetés” – nyilatkozta Mike Litterst a Nemzeti Parkszolgálat szóvivője.

A leállás azért következett be, mert a demokrata többségű képviselőház nem szavazott meg 5,7 millió dollárt az USA és Mexikó közötti határra tervezett fal építésére. Donald Trumpot ez különösen érzékenyen érinti, hiszen a fizikai határzár volt az egyik kampányígérete, így nem tágít a tervétől. A költségvetési zárat az oldotta fel múlt héten, hogy az elnök jóváhagyta a demokraták javaslatát, miszerint a szövetségi hivataloknak járó pénzeket ideiglenesen folyósítják. Az új költségvetési terv elkészítésének február 15. Az amerikai elnök múlt héten úgy fogalmazott, kompromisszum hiányában kénytelen lesz szükségállapotot hirdetni, amivel a hadsereg büdzséjéből fedezhetné a fal költségeit.

„A demokratákkal együtt fogunk működni, aztán meglátjuk. Ha mégsem sikerül, akkor, természetesen a szükségállapot eszközéhez folyamodunk, hiszen pontosan erről van szó: ez egy szükségállapot. Egy humanitárius válsághelyzet” – mondta Donald Trump.

Gazdasági elemzők szerint a kényszer leállással az amerikai gazdaság mintegy 11 milliárd dollárt veszített. A kormányzati alkalmazottak ugyan csütörtökig megkapják elmaradt bérüket, ám a közintézményeknek bedolgozó szolgáltatók és más kisvállalkozások jövedelem-kiesése nem pótolható. A közvélemény-kutatások szerint a demokraták támogatottsága a decemberi adatokhoz képest csökkent, mindössze 1 százalékkal vezetnek a republikánusokhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!