2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Újabb remegésroham tört rá Angela Merkelre

2019. július 11., csütörtök 07:00

Pár hét alatt immár harmadszor fogta el nyilvános eseményen remegésroham Angela Merkelt. A jövő héten 65 éves német kancellár szerint állapota nem ad okot aggodalomra, és azt állítja, szervezete még mindig az első rosszulétének hatását dolgozza fel. Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke szerint Merkel nemcsak a forró nyár, de egyenesen az éghajlatváltozás áldozata. Az amerikai-német kapcsolatok egy szakértője úgy vélte, a politikusok egészségi állapotát nyíltan firtató Egyesült Államokkal szemben Németországban a magánélet szigorú védelmet élvez, és ha Merkel azt mondja, jól van, akkor a polgárok ezt el is hiszik neki.

– Nem kell aggódni. Nagyon jól érzem magam. Újra megmondtam, hogy még mindig a Zelenszkij ukrán elnökkel való, legutóbbi katonai tiszteletadás feldolgozási fázisában vagyok – ezt a magyarázatot adta tegnap Angela Merkel, miután alig három hét leforgása alatt immár harmadszor fogta el nyilvános eseményen erős remegésroham. A német kancellárt ezúttal akkor fogta el a rosszullét, amikor Antti Rinne finn miniszterelnököt fogadta Berlinben; a 65. életévét a jövő héten betöltő politikus több mint egy percen keresztül egész testében remegett.

 A politikusok összeszorítják a szájukat, mert nem szabad gyengének mutatkozni

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

 

A remegésrohamok – azontúl, hogy rejtélyesek és egyelőre nem is adtak rájuk orvosi szakvéleménnyel alátámasztott hivatalos magyarázatot – protokolláris szempontból is kínosak: júniusban Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt bírálatok is érték amiatt, hogy a politikusként még kezdő egykori humorista férfi létére sem segített a rosszul lett kancellár asszonyon, csak tétlenül nézte a remegését. Mint arról lapunk is beszámolt, Merkelt kilenc nappal később ugyancsak Berlinben, egy miniszteri beiktatáson érte a második roham, közvetlenül azelőtt, hogy Japánba utazott volna egy nemzetközi csúcstalálkozóra.

Ekkor már megjelentek olyan – orvosok megkérdezésére épülő – német sajtóvisszhangok, miszerint alaposabb kivizsgálás híján a kancellárnak nem lett volna szabad vállalnia a tengerentúli utat. Stuttgarti lapok pedig meg nem nevezett kormánykörökre hivatkozva arról számoltak be, a második rosszullétet lelki okokra vezetik vissza. De – tették hozzá a kommentárok – Németországban a politikusok összeszorítják a fogukat, mert nem szabad gyengének mutatkozniuk, miközben a közvélemény elég szemérmes: a magánéletet tiszteletben tartják, a sajtó kevéssé firtatja az egészségi problémákat.

– Úgy vélem, elfogadásra talál, ha azt mondom, jól vagyok – fogalmazott tegnap Merkel.

Sudha David-Wilp, az amerikai–német kapcsolatokkal foglalkozó berlini German Marshall Fund szakértője azt nyilatkozta, a németek bíznak a kancellárban, és elhiszik, ha azt mondja, jól van. A kormányfői posztot immár tizennegyedik éve betöltő Merkel az első két eset után egyaránt azt mondta, egy-egy pohár víz segített rajta. Ritkábban ugyan, de a kancellárt korábban is elfogta már rosszullét. 2014-ben egy tévéinterjút kellett félbeszakítania, miután leesett a vérnyomása, három évvel később pedig Mexikóban dehidratálódott az ottani párás melegben.

 A finn kolléga, Antti Rinne fogadásán, reszketve. Eddig segített egy pohár víz

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

 

Németországban Annalena Baerbock, az ellenzéki Zöldek társelnöknője fűzte a legkülönösebb magyarázatot a rohamokhoz: szerinte Merkel az éghajlatváltozás áldozata.

– A kancellár számára is egyértelművé válik, hogy az ilyen klímájú nyár egészségi hatással jár – mondta.

Magyar Nemzet