2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Újabb remegésroham tört rá Angela Merkelre

Pár hét alatt immár harmadszor fogta el nyilvános eseményen remegésroham Angela Merkelt. A jövő héten 65 éves német kancellár szerint állapota nem ad okot aggodalomra, és azt állítja, szervezete még mindig az első rosszulétének hatását dolgozza fel. Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke szerint Merkel nemcsak a forró nyár, de egyenesen az éghajlatváltozás áldozata. Az amerikai-német kapcsolatok egy szakértője úgy vélte, a politikusok egészségi állapotát nyíltan firtató Egyesült Államokkal szemben Németországban a magánélet szigorú védelmet élvez, és ha Merkel azt mondja, jól van, akkor a polgárok ezt el is hiszik neki.

  • Újabb remegésroham tört rá Angela Merkelre

– Nem kell aggódni. Nagyon jól érzem magam. Újra megmondtam, hogy még mindig a Zelenszkij ukrán elnökkel való, legutóbbi katonai tiszteletadás feldolgozási fázisában vagyok – ezt a magyarázatot adta tegnap Angela Merkel, miután alig három hét leforgása alatt immár harmadszor fogta el nyilvános eseményen erős remegésroham. A német kancellárt ezúttal akkor fogta el a rosszullét, amikor Antti Rinne finn miniszterelnököt fogadta Berlinben; a 65. életévét a jövő héten betöltő politikus több mint egy percen keresztül egész testében remegett.

 A politikusok összeszorítják a szájukat, mert nem szabad gyengének mutatkozni

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

 

A remegésrohamok – azontúl, hogy rejtélyesek és egyelőre nem is adtak rájuk orvosi szakvéleménnyel alátámasztott hivatalos magyarázatot – protokolláris szempontból is kínosak: júniusban Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt bírálatok is érték amiatt, hogy a politikusként még kezdő egykori humorista férfi létére sem segített a rosszul lett kancellár asszonyon, csak tétlenül nézte a remegését. Mint arról lapunk is beszámolt, Merkelt kilenc nappal később ugyancsak Berlinben, egy miniszteri beiktatáson érte a második roham, közvetlenül azelőtt, hogy Japánba utazott volna egy nemzetközi csúcstalálkozóra.

Ekkor már megjelentek olyan – orvosok megkérdezésére épülő – német sajtóvisszhangok, miszerint alaposabb kivizsgálás híján a kancellárnak nem lett volna szabad vállalnia a tengerentúli utat. Stuttgarti lapok pedig meg nem nevezett kormánykörökre hivatkozva arról számoltak be, a második rosszullétet lelki okokra vezetik vissza. De – tették hozzá a kommentárok – Németországban a politikusok összeszorítják a fogukat, mert nem szabad gyengének mutatkozniuk, miközben a közvélemény elég szemérmes: a magánéletet tiszteletben tartják, a sajtó kevéssé firtatja az egészségi problémákat.

– Úgy vélem, elfogadásra talál, ha azt mondom, jól vagyok – fogalmazott tegnap Merkel.

Sudha David-Wilp, az amerikai–német kapcsolatokkal foglalkozó berlini German Marshall Fund szakértője azt nyilatkozta, a németek bíznak a kancellárban, és elhiszik, ha azt mondja, jól van. A kormányfői posztot immár tizennegyedik éve betöltő Merkel az első két eset után egyaránt azt mondta, egy-egy pohár víz segített rajta. Ritkábban ugyan, de a kancellárt korábban is elfogta már rosszullét. 2014-ben egy tévéinterjút kellett félbeszakítania, miután leesett a vérnyomása, három évvel később pedig Mexikóban dehidratálódott az ottani párás melegben.

 A finn kolléga, Antti Rinne fogadásán, reszketve. Eddig segített egy pohár víz

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

 

Németországban Annalena Baerbock, az ellenzéki Zöldek társelnöknője fűzte a legkülönösebb magyarázatot a rohamokhoz: szerinte Merkel az éghajlatváltozás áldozata.

– A kancellár számára is egyértelművé válik, hogy az ilyen klímájú nyár egészségi hatással jár – mondta.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!