2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Külföld

Újabb menekülthullám fenyeget Szíriából az éhezés miatt

Ismét tömegesen útra kelhetnek elkeseredésükben az emberek Szíriából, ha a nemzetközi közösségnek nem sikerül célba juttatnia az élelmiszersegélyeket, amelyekkel enyhítheti az éhezést az arab országban - figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

  • Újabb menekülthullám fenyeget Szíriából az éhezés miatt

David Beasley, az ENSZ-szerv első embere létfontosságúnak nevezte, hogy a segélyeket az érintett országok átengedjék a határaikon, mert Szíriában, mint fogalmazott, sokan "az éhhalál szélén" vannak.

A segélyek beengedése Szíriába jelenleg élénk politikai vita tárgya. Az ENSZ segélyszervezeteinek szállítmányai már nem jutnak el Szíriába Irakból azóta, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta az ezt lehetővé tevő határozatot. Így az addigi négy helyett mindössze két határátkelőhelyen keresztül léptethetők be a segélyszállítmányok Szíriába. Miután mindkét érintett átkelő a Törökországgal közös határon van, Szíria északi részét lényegében elvágták a segélyektől. Az ENSZ BT napirendjén van egy határozattervezet, amely szerint hat hónapra ismét megnyitnák az iraki-szíriai határt a segélyek előtt.

A WFP jövő hét kedden tart adományozói konferenciát Brüsszelben, amelyen a segélyező országok megtehetik felajánlásaikat. Szíriában kilenc év polgárháború után évi több milliárd dollárra lenne szükség az otthonából elmenekülni kényszerült több millió ember ellátásához. Az adományozói konferenciákon felajánlott összegekhez képest rendszerint kevesebb érkezik meg ténylegesen adományban.

A WFP szíriai programjának 200 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy teljesítse az idei évre kitűzött vállalásait.

Szíriában, ahol tízből nyolc ember nyomorog, a koronavírus-járvány újabb csapást mért az egyébként is gyengélkedő gazdaságra, és ezzel tovább romlott az élelmiszerellátás színvonala is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!