2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Újabb hőhullám Ausztráliában

Hír TV

2019. december 29., vasárnap 12:32

Újabb hőhullám söpört végig Ausztrálián a hétvégén, ezzel súlyosbítva a már eddig is kezelhetetlen bozóttüzeket. Az ország délkeleti részén folyamatos a 40 fok körüli hőmérséklet, ez pedig megnehezíti a tűzoltók munkáját.

Az ausztrál meteorológiai intézet szerint a korábbi hőmérsékleti csúcsok után ismét 43 Celsius fok fölé emelkedhet a hőmérő higanyszála, ami tovább növelheti a bozóttüzek számát.

Az ausztrál kormány a közvélemény nyomására bejelentette, hogy 6000 dollárnyi kompenzációt kapnak az önkéntes tűzoltók is Új-Dél-Wales államban, mivel rendkívüli katasztrófahelyzettel kell szembenézni. A bozóttüzek szeptember óta több mint 4 millió hektárt pusztítottak el.

Karácsony hetében a hűvösebb idő kissé megfékezte a lángokat, de a hónap végére ismét hőhullám köszöntött be, ami megnehezíti az egyébként is megfeszített tempóban dolgozó tűzoltók munkáját.

A helyiek munkáját kanadai és amerikai tűzoltók is segítik. A mintegy 70 tűzfészekből 30-at továbbra sem tudnak ellenőrizni. Az Új-Dél-Walesi és queenslandi tüzek jelenleg túl nagyok ahhoz, hogy oltani lehessen őket.

Az ország fővárosában Canberrában is megemelték súlyosra a katasztrófaveszélyt a bozóttüzek miatt. Az ausztrál környezetvédelmi miniszter arról beszélt: félő, hogy akár több ezer koala elpusztult Sydneytől északra, mert élőhelyük 30%-a leégett.

Állami bérkompenzációt kaphatnak az önkéntes tűzoltók Ausztráliában

Újabb hőmérsékleti csúcsokkal és a bozóttüzek továbbterjedésével számol Ausztrália

Hír TV