2020. június 1.,
hétfő, Tünde napja

Újabb harcok Kelet-Ukrajnában

Hír TV

2019. június 15., szombat 11:55

Nehézfegyverekkel lőtték egymást Kelet-Ukrajnában a kijevi kormányerők tagjai és az oroszbarát szakadárok. A Donyec-medencei válságövezetben 4 civil sérült meg. A Föderációban eközben megkapták az orosz állampolgárságot azok az ukránok, akik kérelmezték, hogy gyorsított eljárásban jussanak orosz személyi okmányokhoz.

Három hét után ismét megszegték a minszki tűzszüneti egyezményt Kelet-Ukrajnában. A Donyec-medencei válságövezetben nehézfegyverekkel lőtték egymást a kijevi kormányerők tagjai és az oroszbarát szakadárok.

Több civil is megsérült miután a lövedékek lakó épületekben és járművekben kárt tettek. Egyikük egy 9 éves lány. Mellette 2 nő és egy idős férfi szorul kórházi ellátásra.

Az ENSZ a hét elején tette közzé, hogy idén 12 polgári személy vesztette életét, 58-an pedig megsérültek az ukrán konfliktusban.

A világszervezet tájékoztatása szerint a 2014 óta tartó összecsapások 3300 civil halálát okozták és 7 ezren sérültek meg.

A függetlenségükért küzdő orosz ajkú lakosságot Moszkva minden lehetséges módon igyekszik segíteni.

Rosztov megyében a hét végén először vehettek át orosz okmányaikat a szakadár régió lakosai. Az első 60 igénylő már meg is kapta papírjait.

Vlagyimir Putyin, a Föderáció elnöke április végén hagyta jóvá azt a tervezetet, amely könnyített honosítási program keretében biztosít orosz személyi okmányokat a Kelet-Ukrajnában élőknek.

Kérelmüket azok is beadhatják, akik a konfliktus kirobbanása, azaz 2014 előtt elhagyták a Krím-félszigetet.

Ukrajna mellett azonban az Európai Unió sem ismeri el a könnyített eljárás keretében kiadott orosz útleveleket.

Hír TV