2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Újabb dráma történt az olasz partoknál

Magyar Nemzet

2019. augusztus 3., szombat 16:13

Újfent két privát tulajdonú mentőhajó vesztegel a Földközi-tengeren, ezúttal 163 emberrel a fedélzetén, jelentette tegnap a nemzetközi sajtó. Bár már csak néhány civil hajó cirkál a Líbia és Olaszország közötti vizeken, a tengeri dráma szinte naponta ismétlődik.

Bár már csak néhány civil hajó cirkál a Líbia és Olaszország közötti vizeken, a tengeri dráma szinte naponta ismétlődik. A forgatókönyv mindig ugyanaz: német, vagy épp spanyol aktivisták Líbia felségvizein lélekvesztőkből mentenek ki kiszolgáltatott csoportokat, majd Málta, vagy Olaszország felé indulnak velük. Matteo Salvini belügyminiszter villámokat szór, és megtiltja a hajó kikötését. Többnapos várakozást, majd feszült twitteres üzenetváltásokat követően végül Berlin, Madrid, Stockholm vagy éppen Valletta megszánja és befogadja a csoportot.

Hasonló történt most is: a spanyol Open Arms nemzetközi szervezet hajója 120 embert vett fel Líbia partjainál, legtöbbjük eritreai menekült, és egy kilenc hónapos csecsemő is köztük van. „55 megmentett embert rabszolgaként adtak el, megkínoztak és szexuálisan zaklattak. Számukra keresünk biztonságos kikötőt” – írta korábban a szervezet a Twitter közösségi oldalon.

A fedélzeten két állapotos nő is volt, egyiküknél megindult a szülés. A másik, Alan Kurdi nevű hajó a német Sea-Eye segélyszervezethez tartozik, ez szerdán vett fel negyven embert egy süllyedő csónakból. Utóbbit az olasz parti őrség nem engedte az ország vizeire, a tiltás mögött ugyancsak Matteo Salvini olasz belügyminiszter áll.

Salvini egyébként a napokban hosszú várakozás után azzal a feltétellel engedte kikötni a 130 embert szállító Gergoretti olasz hadihajót, hogy a fedélzeten lévő bevándorlók befogadását más európai országok vállalták át. Tegnap azonban Berlin bejelentette, hogy csak akkor teljesíti ígéretét, ha a német Alan Kurdi hajó a negyven bevándorlóval kiköthet az olasz partokon. „Ez tényleges zsarolás. Ennek vége, nem parancsol nekünk senki, és nemet mondunk az invázióra” – hangsúlyozta Matteo Salvini.

„Minden egyes migránsmentő drámával a helyzet egyre zavarosabbá válik a Földközi-tengeren” – írta az InfoMigrants bevándorlással foglalkozó híroldal. Kiemeli, mindössze két hajó próbál ma embereket menteni a Földközi-tengerből, hamarosan a norvég zászlós Ocean Viking is csatlakozik hozzájuk.

Magyar Nemzet