2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Újabb áramkimaradás, ismét sötétségbe borult az ország

  • Újabb áramkimaradás, ismét sötétségbe borult az ország

Venezuela csaknem egésze sötétségbe borult egy újabb áramkimaradás során, az ország területének 88 százalékában, 23 államból 18-ban tapasztaltak áramkimaradást – közölte az NTN24 dél-amerikai műsorszolgáltató és a NetBlocks internetes megfigyelő.

Hétfőn kétszer is áramkimaradás volt, az első kora délután, míg a második este, körülbelül két órával az után, hogy helyreállították a szolgáltatást.

A kormány az előző alkalomhoz hasonlóan az Egyesült Államokat tette felelőssé a történtekért. Televíziós beszédében Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Marco Rubio amerikai szenátort, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót és Mike Pompeo külügyminisztert bírálta, a „balszerencse, a romlottság és a bűn hármasának” nevezve őket. Rodríguez szerint a szóban forgó amerikai tisztségviselők tervet dolgoztak ki, hogy miképp árthatnának a venezuelaiaknak.

Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter azt mondta, hogy a világ legnagyobb vízerőműveinek egyikét, a Venezuelában található Guri-gátat érte támadás. A tárcavezető biztosította a lakosságot: a kormány mindent megtesz, hogy győzzön az áramháborúban, és nyugalmat, illetve bizalmat kért a venezuelaiaktól.

Juan Guaido, az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetője, aki januárban az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát, Nicolás Maduro államfő rezsimjét okolta a történtekért.

„Hazudnak, hogy ne kelljen elismerniük felelősségüket ebben a gyilkos válságban” – írta a Twitter közösségi portálon Guaido. Az ellenzéki vezető szerint az első áramszünet legalább 17 államot és az ország 57 százalékát érintette.

Legutóbb három héttel ezelőtt, március 7-én volt országos áramszünet Venezuelában, amely mintegy 100 órán át tartott. Maduro akkor azzal vádolta az Egyesült Államokat és a támogatását élvező venezuelai ellenzéket, hogy kibertámadást hajtott végre az áramszolgáltatási rendszer ellen. Guaido és Washington viszont az évek óta tartó rossz gazdálkodást és a korrupciót tette felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért. A súlyos gazdasági válsággal szembesülő Venezuelában az elmúlt években is gyakoriak voltak az áramszünetek.

(Kezdőkép: twitter.com/bintroo)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!