2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Trump rendeletben ismerte el az izraeli fennhatóságot a Golán-fennsíkon

Hír TV

2019. március 26., kedd 07:51, frissítve: kedd 08:17

Légicsapásokkal válaszolt az izraeli hadsereg a Tel Avivot ért palesztin rakétatámadásra. A Gázai övezetet irányító Hamasz jelezte: a rakétakilövést technikai hiba okozta és nem áll érdekükben a konfrontáció. Közben az amerikai elnök elismerte az izraeliek fennhatóságát a Golán-fennsíkon.

Az izraeli hadsereg a Hamasz hírszerzési épületeit vette célba a hétfői légicsapásokkal. A katonai akció közvetlen megtorlás a reggeli palesztin támadásért. A rakétát reggel a Gázai övezetben fekvő Rafah településről indították, és Tel Avivtól északra, Mismeret zsidó településen csapódott be. A támadásban heten sérültek meg. A rakéta egy 120 kilométeres hatótávolságú robbanószerkezet volt, amely ismét bizonyította, hogy a palesztin fegyveres csoportok a távol fekvő izraeli városokat is képesek elérni.

„Sajnos, minden egyes területet, amelyet átadunk az araboknak, iráni bázissá alakítanak, az iszlamista terror bázisává lesz. Az egyedüli megoldás a kemény válasz” – mondta Naftali Bennett, izraeli oktatási miniszter.

A palesztin szervezet, amelyet Izrael, Amerika és az EU is terrorszervezetnek tart, elismerte a rakétakilövést, de technikai hibára hivatkozott. A Hamaszt 2008 óta három háborút viselt Izrael ellen, nem ismeri el a zsidó állam létjogosultságát, és régóta iráni segítséggel próbálja felfegyverezni magát.

Közben az Egyesült Államok elismerte Izrael jogát az önvédelemhez és a fennhatóságát a Golán-fennsíkon. Utóbbiról Donald Trump elnöki rendeletet írt alá. Annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség Izrael által megszállt szíriai területnek tekinti.

„Az iráni és a dél-szíriai terrorista csoportok, mint például a Hezbollah, a Golán-fennsíkot Izrael elleni támadásokra használják. Minden jövőbeli békeegyezménynek el kell ismernie Izrael jogát arra, hogy megvédje magát Szíria, Irán és más regionális fenyegetések ellenében” – mondta Trump.

Az izraeli miniszterelnök a Donald Trump-pal történt találkozója után megszakítja hivatalos látogatását, és hazautazik. Izraelben két hét múlva választásokat rendeznek, egy újabb gázai katonai hadművelet levezénylése viszont kockázatos politikai feladat.

x
Rendkívüli hír