2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

"Isten veled, Görgei!" 02:00

Külföld

Trump rendeletben ismerte el az izraeli fennhatóságot a Golán-fennsíkon

Légicsapásokkal válaszolt az izraeli hadsereg a Tel Avivot ért palesztin rakétatámadásra. A Gázai övezetet irányító Hamasz jelezte: a rakétakilövést technikai hiba okozta és nem áll érdekükben a konfrontáció. Közben az amerikai elnök elismerte az izraeliek fennhatóságát a Golán-fennsíkon.

  • Trump rendeletben ismerte el az izraeli fennhatóságot a Golán-fennsíkon

Az izraeli hadsereg a Hamasz hírszerzési épületeit vette célba a hétfői légicsapásokkal. A katonai akció közvetlen megtorlás a reggeli palesztin támadásért. A rakétát reggel a Gázai övezetben fekvő Rafah településről indították, és Tel Avivtól északra, Mismeret zsidó településen csapódott be. A támadásban heten sérültek meg. A rakéta egy 120 kilométeres hatótávolságú robbanószerkezet volt, amely ismét bizonyította, hogy a palesztin fegyveres csoportok a távol fekvő izraeli városokat is képesek elérni.

„Sajnos, minden egyes területet, amelyet átadunk az araboknak, iráni bázissá alakítanak, az iszlamista terror bázisává lesz. Az egyedüli megoldás a kemény válasz” – mondta Naftali Bennett, izraeli oktatási miniszter.

A palesztin szervezet, amelyet Izrael, Amerika és az EU is terrorszervezetnek tart, elismerte a rakétakilövést, de technikai hibára hivatkozott. A Hamaszt 2008 óta három háborút viselt Izrael ellen, nem ismeri el a zsidó állam létjogosultságát, és régóta iráni segítséggel próbálja felfegyverezni magát.

Közben az Egyesült Államok elismerte Izrael jogát az önvédelemhez és a fennhatóságát a Golán-fennsíkon. Utóbbiról Donald Trump elnöki rendeletet írt alá. Annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség Izrael által megszállt szíriai területnek tekinti.

„Az iráni és a dél-szíriai terrorista csoportok, mint például a Hezbollah, a Golán-fennsíkot Izrael elleni támadásokra használják. Minden jövőbeli békeegyezménynek el kell ismernie Izrael jogát arra, hogy megvédje magát Szíria, Irán és más regionális fenyegetések ellenében” – mondta Trump.

Az izraeli miniszterelnök a Donald Trump-pal történt találkozója után megszakítja hivatalos látogatását, és hazautazik. Izraelben két hét múlva választásokat rendeznek, egy újabb gázai katonai hadművelet levezénylése viszont kockázatos politikai feladat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!