2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Honvéd retró 2. 03:00

Külföld

Tovább nőtt az iszlamista támadás halottainak száma Burkina Fasóban

Tovább nőtt az iszlamista fegyveresek és a kormányerők közötti összecsapás halottainak száma Burkina Fasóban, a legfrissebb adatok szerint legalább nyolcvanan vesztették életüket.

  • Tovább nőtt az iszlamista támadás halottainak száma Burkina Fasóban

A terroristák egy civil járművekből álló, azonban a hadsereg által kísért konvojon ütöttek rajta a nyugat-afrikai állam északi részén található Arbinda város közelében. A támadásban ötvenkilenc civil, valamint egy kormánypárti milícia hat, illetve a katonai rendőrség tizenöt tagja halt meg.

A hivatalos tájékoztatás szerint a biztonsági erők nyolcvan támadóval végeztek.

Az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető fegyveresek rendszeresen hajtanak végre támadásokat Burkina Fasóban, valamint a szomszédos Maliban és Nigerben. Csupán ebben az évben több száz civilt gyilkoltak meg.

Az erőszak a Szahara sivatag alatti félsivatagos sávban, a Száhel-övezetben tovább fokozódott az utóbbi időben annak ellenére is, hogy több ezer ENSZ-békefenntartó, regionális és nyugati katona van jelen, valamint az egyes kormányok igyekeznek tárgyalni a fegyveresekkel.

A radikálisok előző héten Burkina Faso északnyugati részén legalább tizenét katonát, illetve napokkal korábban harminc civilt, katonát és kormánypárti milicistát öltek meg.

Nigerben hétfőn fegyveresek 37 civilt, köztük 14 gyermeket mészároltak le egy falu elleni támadásban.

Eközben a volt gyarmatosító hatalom, Franciaország arra készül, hogy megkezdi a Száhel-övezetben állomásozó erői csökkentését 5000-ről nagyjából 2500-3000 főre.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

A Napi aktuális vendége Szalai Szilárd a Pesti Srácok újságírója és Sarkadi-Illyés Csaba az Economx újságírója volt, akikkel M. Dobos Marianne műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: A Tisza Párt az európai Néppárthoz csatlakozna, Vitézy Dávid: türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!