2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Külföld

Tovább araszol felfelé a szavazatkülönbség Biden javára

Magyar idő szerint szombat hajnalra az amerikai elnökválasztásban tovább araszolt felfelé a szavazatkülönbség a "legizgalmasabb" államokban a demokrata párti jelölt Joe Biden javára Donald Trumppal szemben, viszont az elnök szépített Arizonában. Pennsylvaniában el kell különíteni a késve érkezett szavazatokat. Időközben tovább nőtt Biden előnye Georgiában.

  • Tovább araszol felfelé a szavazatkülönbség Biden javára

Több mint 7200 szavazatra növelte előnyét az amerikai elnökválasztáson Georgia államban Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje.

A CNN hírtelevízió és az Edison Research közvélemény-kutató közlése szerint Biden a legfrissebb, közép-európai idő szerint reggel 9 órai adatok szerint 7248 szavazattal vezetett Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök előtt a Fehér Házért folytatott versenyfutásban a 16 elektort adó államban.

A végső győzelemhez 270 elektort kell összegyűjteni; az állás jelenleg 253-214 Biden javára.

Ugyanakkor a szoros verseny miatt megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Georgia államban a voksok száz százalékának a feldolgozása után újra kell majd számolni a szavazatokat, és csak ezután lehet végeredményt hirdetni.

A másik négy államból, ahol még tart a szavazatszámlálás, amelynek az eredményétől az amerikai elnökválasztás kimenetele függ, három államban Biden vezet. A demokrata párti politikus előnye a 20 elektort adó Pennsylvaniában nem egészen 29 ezer, Nevadában (6 elektor) csaknem 23 ezer, Arizonában (11 elektor) pedig majdnem 30 ezer szavazat. Észak-Karolinában, ahol 15 elektori szavazat a tét, Trump vezet csaknem 80 ezer vokssal.

Pennsylvaniában el kell különíteni a késve érkezett szavazatokat

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy Pennsylvania államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól. 

A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor.

Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

Kathy Boockvar, a Pennsylvania államban a választási eljárásért is felelős - demokrata párti - tisztségviselő szerint olyan kevés (a CNN hírtelevízió szerint nagyjából négyezer) szavazatról van szó, hogy az érdemben aligha befolyásolja a végeredményt.

A szövetségi alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság abban az ügyben még nem döntött, hogy jogszerűnek ismeri-e el a pennsylvaniai bíróság szeptember elején született döntését, amely lehetővé tette, hogy a választás napján felbélyegzett, de csak péntekre beérkező levélszavazatokat érvényes voksnak tekinthessék.

A Republikánus Párt pénteken bejelentette, hogy pénzügyi alapot hozott létre, amelyből az elnökválasztás utáni jogi csatározásokat finanszíroznák. A párt három, neve elhallgatását kérő illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy legalább hatvanmillió dollár összegyűjtését tűzték ki célul. Donald Trump elnök kampánycsapata számos államban nyújtott be keresetet a választási eljárással kapcsolatban a keddi elnökválasztás után.

Trump Arizonában szépített

Nevadában a korábbi 20 137-ről 22 657-re nőtt Biden előnye annak nyomán, hogy 92-ről 93 százalékra emelkedett a szavazatok feldolgozottsága. Az állam hat elektort ad.

Pennsylvaniában - amely 20 elektort jelent - 96 százalékos feldolgozottságnál 27 130-ra duzzadt a különbség Biden javára.

A 11 elektorral rendelkező Arizonában Trumpnak sikerült szépítenie, 97 százalékos feldolgozottságnál azonban változatlanul Biden vezet 29 861 szavazattal.

A 16 elektort "érő" Georgiában, ahol 99 százalékos a feldolgozottság, Biden előnye hasonló, mint korábban volt, 4289 szavazat.

A Reuters ötödik "izgalmas" államként Észak-Karolinára tért ki. Ott is elég magas, 98 százalékos a feldolgozottság, ám a különbség szintén alig változott: Trump vezet 76 515 vokssal, 108-cal kevesebbel, mint néhány órával korábban. Az állam 15 elektort ad.

Őrizetbe vettek Philadelphiában két fegyverest egy választási helyiség közelében

Őrizetbe vett a rendőrség Philadelphiában két fegyveres férfit pénteken annak a kongresszusi központnak a közelében, ahol a szavazatok feldolgozása folyik - jelentette be a philadelphiai rendőrség.

A közlés szerint a 42 éves Joshua Macias és a 61 éves Antonio LaMotta egy másik tagállamból, a virginiai Virginia Beach városából utazott a pennsylvaniai nagyvárosba. Egyikük sem rendelkezett Pennsylvaniára érvényes fegyverviselési engedéllyel.

A két férfival egy nő is utazott, őt azonban nem tartóztatták le. Az őrizetbe vettek gépkocsijában két 9 milliméteres Berettát, AR típusú karabélyt és lőszereket találtak. Az autó ablakán egy QAnon-matrica volt. A QAnon többféle összeesküvés-elméletet terjesztő, laza szélsőjobboldali szervezet, amelyet az amerikai képviselőház október elején nem kötelező érvényű határozatban ítélt el. A négy évvel ezelőtti választási kampány során a QAnon egyik aktivistája Észak-Karolinából utazott a szövetségi fővárosba, Washingtonba, ahol egy pizzériában lövöldözni kezdett, mert azt hitte, hogy az étteremben sátánisták tartanak összejöveteleket. A QAnon azt hirdeti, hogy - mások mellett - sátánisták akarják megbuktatni Donald Trump elnököt.

Larry Krasner philadelphiai kerületi ügyész mindazonáltal leszögezte: nincs bizonyíték arra, hogy a két férfi a QAnon vagy más szélsőséges szervezet tagja volna.

Meghalt egy koronavírus-fertőzöttségét eltitkoló választási bizottsági tag

Meghalt egy választási bizottsági tag Missouri tagállamban, aki eltitkolta, hogy koronavírus-fertőzött - jelentette az AP amerikai hírügynökség péntek este.

Az eset a középnyugati Missouri államban lévő St. Louis egyik elővárosában történt, a nőt álmában érte a halál. A helyi hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra az elhunyt nevét, részben arra hivatkozva, hogy még nem igazolódott egyértelműen, halálát a koronavírus okozta.

A nő kedden, az elnökválasztás napján már hajnalban munkába állt és egész nap felügyelte a választást annak ellenére, hogy három nappal korábban diagnosztizálták nála a koronavírus-fertőzést és nyomatékkal felszólították, hogy maradjon otthon házi karanténban. A nő ezt nem tartotta be, fertőzöttségére pedig csak akkor derült fény, amikor testvére közölte a halálhírt a hatóságokkal.

A nő kilenc további választási biztossal dolgozott közös helyiségben, amelyben több mint 1800-an adták le voksukat. A szavazást bonyolító munkatársaknak, köztük neki is, kötelezően szájmaszkot kellett viselniük, és az idő jelentős részében egy plexiüveg mögött ültek.

A hatóság nem javasolja az 1800 szavazónak a vírusteszt elvégeztetését, mivel alig kerültek kapcsolatba a szavazást lebonyolítókkal. A megyei egészségügyi hatóságok ugyanakkor a választási iroda valamennyi munkatársát arra sürgették, hogy minél előbb teszteltessék magukat.

A szavazóbiztosok napi 175 dolláros - 53 ezer forintnyi - javadalmazásban részesülnek.

Kapcsolódó tartalom:

USA 2020: Több államban még nyitott a küzdelem

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A béke a tét Brüsszelben

A béke a tét Brüsszelben

Az európai parlamenti választás legfőbb tétje: háború vagy béke – mondta a Mgyar Nemzetnk Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.
A nap kérdése

A nap kérdése

Az ukrán háború kimenetelére hatással lesz az EP-választás eredménye?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!