2021. április 15.,
csütörtök, Anasztázia, Tas napja

Toronymagas jobboldali siker Calabriában

Hír TV

2020. január 27., hétfő 11:55

Magabiztos győzelmet arattak a dél-olaszországi Calabriában a bevándorlásellenes erők a vasárnapi helyhatósági választáson. Az északi Emilia-Romagna azonban baloldali vezetésű maradt. Matteo Salvini ellenzéki vezető szerint a voksolás eredménye azt mutatja, hogy az egyik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom megsemmisült.

 

Az utolsó pillanatig kampányoltak a jobbközép bevándorlásellenes erők a hétvégén Ravennában. A LIGA, az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország vezetői együtt buzdították szavazásra Emilia-Romagna tartomány lakosait.

A pártszövetség nem titkolt célja az volt, hogy az évtizedek óta baloldali vezetésű régióban a jobboldal vegye át a hatalmat. A vasárnapi voksoláson ehhez közel is volt a koalíció, de áttörést nem sikerült elérni.

Stefano Bonaccini több mint 50 százalékkal megnyerte a választást, és a jobbközép jelölt, Lucia Borgonzoni 7 százalékkal elmaradva a második helyen végzett.

Nézzünk szembe a tényekkel. Győztünk. Mi kimértek és udvariasak voltunk. Meg is lett az eredménye - közölte a tartomány kormányzója.

Nem sokkal később azonban a Liga vezetője visszavágott a baloldali politikusnak. Matteo Salvini azt mondta, hogy a kormánypártok leszerepeltek.

Meg kell várni a végleges adatokat, de már most kijelenthetjük, hogy a koalíció egyik ereje elvérzett. Az Öt Csillag elbukott, és nincs keresnivalója Emilia-Romagnában. Ez azt jelenti, hogy hamarosan valami megváltozik Rómában is  

- hangsúlyozta a volt belügyminiszter.

Az ellenzéki politikus nem beszélt a levegőbe. Szavait igazolta a Calabria tartományban tartott voksolás eredménye, ahol a helyhatósági választást toronymagasan megnyerte a jobboldal jelöltje.

A dél-olaszországi régióban Jole Santelli a szavazatok csaknem 56 százalékát szerezte meg. Második helyen, jócskán elmaradva a baloldal aspiránsa végzett 30 százalékkal. Az Öt Csillag Mozgalom jelöltje itt is rendkívül gyengén szerepelt, és mindössze 7 és fél százalékot ért el.

A Hír Televízió bolognai tudósítója arról számolt be, hogy

a kormányfő székét megingatta a calabriai választás eredménye.

Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország vezetője azt nyilatkozta, az Öt Csillag bukása is azt jelzi, hogy új szakasz kezdődött a belpolitikában, ahol nincs helyük a balliberális erőknek.

A volt miniszterelnök azt is kiemelte, hogy minél előbbi parlamenti választásokat kell tartani, és

meg kell szabadulni a jelenlegi migránsbarát kormánytól.

Hír TV