2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Magyarország élőben

Tonk Márton: Az erdélyi őshonos magyarság megtapasztalta, mit jelent a migráció

Az erdélyi magyarság helyzete a legjobb példája annak, mi történik akkor, ha egy adott területen megfordul a népesség aránya, ezért ez intő példája lehet azoknak, akik a bevándorlást szorgalmazzák - nyilatkozta Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja a Hír TV Magyarország élőben című műsorában annak kapcsán, hogy Orbán Viktor erdélyi kampánykörútján a kincses városban tartott előadást. Tonk Márton szerint a magyar fiatalok akkor maradnak szülőföldjükön Erdélyben, ha biztosítva látják jövőjüket.

Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja elmondta, Orbán Viktorral az egyetem tovább fejlődési lehetőségeiről beszéltek, hiszen az egyetem fontos nemzetpolitikai intézmény is, amely nem csak szakmai tudást szeretne átadni, hanem hatással kíván lenni a teljes erdélyi világra, demográfiai folyamatokra, helyben maradási kérdésekre, munkaerőpiaci viszonyokra.

Ezekről a kérdésekről egyeztettek Orbán Viktorral a jövőt illetően - tette hozzá.

Velkovics Vilmos kérdésére a dékán kifejtette: szerintük többféle szakpolitika konvergálására lenne ahhoz szükség, hogy a magyar fiatalok Erdélyben maradjanak és ott alapítsanak családot.

"Nem az a helyes út, látván a csökkenő demográfiai mutatókat – ma 1,2 millió magyar él Erdélyben és várhatóan ez a szám tovább csökken -, hogy ezen búslakodunk, hanem a reális cél, hogy stabilizálni tudjuk a 21. századra prognosztizált 1 milliós népességszámot" - fogalmazott. 

Ehhez pedig erős családpolitikai támogatásra van szükség, amelyben a magyar kormány hathatósan segíthet és segített is – utalt a dékán a kettős állampolgárságra.

Véleménye szerint, ha az iszlám elér egy kritikus tömeget Európában, abból komoly problémák adóthatnak, hiszen ahogyan mi sem, úgy ők sem szeretnék feladni a fontos kulturális elemeiket, tradícióikat, hagyományaikat - magyarázta.

Erdélyben ezt már megtapasztalták – jegyezte meg. Ott sem az történt, hogy a románok beolvadtak az ott élő őshonos magyar lakosságba, hanem éppen a fordítottja zajlott le. Kialakították a saját világukat, kultúrájukat és életterüket. Ez pedig mindenkit el kell gondolkoztasson véleménye szerint.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!