2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Többen életüket vesztették egy öngyilkos merényletben Kamerunban

MTI

2020. szeptember 2., szerda 21:38

Legalább heten életüket vesztették és tizennégyen megsebesültek egy öngyilkos merényletben a kameruni Far North régió egyik településén - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán.

A robbantás a nigériai határ közelében található Goldavi településen történt, ahol az ország más térségeiből elűzött mintegy 18 ezer keresett menedéket.

Egy hónapon belül ez már a második ilyen támadás ott.

"El vagyunk borzadva az értelmetlen támadások miatt a falvaiktól elszakított emberek ellen, akik a régióban dühöngő fegyveres bandák keltette erőszak elől menekülnek" - hangoztatta Olivier Guillaume Beer, az UNHCR kameruni képviselője, aki szerint a tettesek azt akarják, hogy az új otthonra lelt menekültek ismét elveszítsék biztonságérzetüket.

Az ENSZ főbiztossága szerint jelentősen elszaporodtak az erőszakos incidensek, fosztogatások és emberrablások a Far North régióban. A térségben a Boko Haram terrorszervezet mellett más fegyveres csoportok is tevékenykednek.

A múlt hónap elején legalább tizennyolc ember életét követelte a Boko Haram iszlamistáinak támadása egy menekülttáborban Kamerun északi részén. Az UNHCR összesítése szerint hétezer falusi lakos menekült el a Nigériaval határos észak-kameruni térségből augusztus 11. óta a szomszédos régiókba.

A Boko Haram Nigériában alakult 2002-ben, majd kiterjesztette tevékenyégét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is, ahol helyi lakosokat toborzott. A szervezet célja egy iszlám kalifátus megteremtése. Az ENSZ adatai szerint megalakulása óta a szervezet csaknem 30 ezer embert ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

MTI