2021. július 23.,
péntek, Lenke napja

Több tucat székelyföldi településen gyújtottak őrtüzeket

Hír TV

2020. október 25., vasárnap 19:25

Több tucat székelyföldi településen gyújtottak őrtüzeket ma este, Székelyföld autonómiája napján. Valamennyi helyszínen felolvasták a rendezvény kiáltványát. Az Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke által jegyzett dokumentum arra figyelmeztet, hogy a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezését több mint 1,2 millióan írták alá Európában, és ezzel a nemzeti régiók és a székelység ügye visszavonhatatlanul európai üggyé vált. Mint írják: "Követeljük Brüsszeltől, hogy a globalizmus erőinek kiszolgálása helyett fordítsa a tekintetét a székelységre, és Európa többi, történetileg kialakult, ám önálló állammal nem rendelkező, vagy idegen állam területén élő nemzeti közösségére!" - fogalmaz a kiáltvány. Az anyaországban is több helyen gyúltak ki az őrtüzek, többek között a fővárosban és Székesfehérváron is.

A fővárosban is fellobbantak a szolidaritás lángjai. Budapesten a Hősök terén gyújtották meg a Székely Autonómia napján az összetartozást jelképező őrtüzet.

A külügyminisztérium parlamenti államtitkára ünnepi beszédében azt mondta:

az őrtűz lángjának fénye jelzi a székelyföldi magyarság autonómia igényét.

Németh Zsolt szerint az az egység, amit a székelyek és magyarok közösen demonstrálnak, azt jelenti, hogy egységesek vagyunk és van egy egységes nemzetpolitikánk.

Őrtüzek gyúltak Székesfehérváron is

Székelyföld önrendelkezésért kiált - ezzel a felhívással szólították meg a székesfehérváriakat, a Székely Autonómia Napján azok a szervezetek, amelyek évek óta kiállnak azért, hogy Székelyföld elnyerje az önrendelkezés jogát.

Székesfehérváron, a maroshegyi Székely Kapunál gyújtottak mécsest a székely önrendelkezésért. A Székely Autonómia Napja idén különlegesen fontos, mert már csak néhány hét van arra, hogy kellő számú aláírás gyűljön össze ahhoz, hogy az Európai Unió napirendjére kerüljön az autonómia kérdése.

A rendezvény a Fejér Szövetség kezdeményezésére és szervezésében jött létre. A székely kapunál mécseseket gyújtottak, amelyek Székelyföld határát jelképezik.

A beszédek és a mécsesek meggyújtás után a résztvevők fáklyákat gyújtottak, és a székely kapun keresztül átvonultak a Koronás körforgalomhoz.

Kapcsolódó tartalmak:

Még két hét van a Székely Nemzeti Tanács petíciójának aláírására

Szili Katalin: A Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel

Kásler: Mindannyiunknak ki kell állnunk a székelyföldi magyarság jogaiért!

Hír TV