2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Több tucat székelyföldi településen gyújtottak őrtüzeket

Több tucat székelyföldi településen gyújtottak őrtüzeket ma este, Székelyföld autonómiája napján. Valamennyi helyszínen felolvasták a rendezvény kiáltványát. Az Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke által jegyzett dokumentum arra figyelmeztet, hogy a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezését több mint 1,2 millióan írták alá Európában, és ezzel a nemzeti régiók és a székelység ügye visszavonhatatlanul európai üggyé vált. Mint írják: "Követeljük Brüsszeltől, hogy a globalizmus erőinek kiszolgálása helyett fordítsa a tekintetét a székelységre, és Európa többi, történetileg kialakult, ám önálló állammal nem rendelkező, vagy idegen állam területén élő nemzeti közösségére!" - fogalmaz a kiáltvány. Az anyaországban is több helyen gyúltak ki az őrtüzek, többek között a fővárosban és Székesfehérváron is.

  • Több tucat székelyföldi településen gyújtottak őrtüzeket

A fővárosban is fellobbantak a szolidaritás lángjai. Budapesten a Hősök terén gyújtották meg a Székely Autonómia napján az összetartozást jelképező őrtüzet.

A külügyminisztérium parlamenti államtitkára ünnepi beszédében azt mondta:

az őrtűz lángjának fénye jelzi a székelyföldi magyarság autonómia igényét.

Németh Zsolt szerint az az egység, amit a székelyek és magyarok közösen demonstrálnak, azt jelenti, hogy egységesek vagyunk és van egy egységes nemzetpolitikánk.

Őrtüzek gyúltak Székesfehérváron is

Székelyföld önrendelkezésért kiált - ezzel a felhívással szólították meg a székesfehérváriakat, a Székely Autonómia Napján azok a szervezetek, amelyek évek óta kiállnak azért, hogy Székelyföld elnyerje az önrendelkezés jogát.

Székesfehérváron, a maroshegyi Székely Kapunál gyújtottak mécsest a székely önrendelkezésért. A Székely Autonómia Napja idén különlegesen fontos, mert már csak néhány hét van arra, hogy kellő számú aláírás gyűljön össze ahhoz, hogy az Európai Unió napirendjére kerüljön az autonómia kérdése.

A rendezvény a Fejér Szövetség kezdeményezésére és szervezésében jött létre. A székely kapunál mécseseket gyújtottak, amelyek Székelyföld határát jelképezik.

A beszédek és a mécsesek meggyújtás után a résztvevők fáklyákat gyújtottak, és a székely kapun keresztül átvonultak a Koronás körforgalomhoz.

Kapcsolódó tartalmak:

Még két hét van a Székely Nemzeti Tanács petíciójának aláírására

Szili Katalin: A Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel

Kásler: Mindannyiunknak ki kell állnunk a székelyföldi magyarság jogaiért!

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!