2024. 07. 20. Szombat Illés napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Több száz palesztint kényszerítettek távozásra az izraeli hatóságok

Az izraeli biztonsági erők kiürítettek egy palesztin sátortábort Kelet-Jeruzsálemben. A rendőrség szerint bírósági felhatalmazással kényszerítették távozásra a tiltakozókat. A palesztinok még pénteken táboroztak le az úgynevezett E1-es zónában, a zsidó telepbővítések elleni tiltakozásul.

A kétszáz palesztin pénteken vert sátrat a ciszjordániai dombon, a tervezett izraeli telepépítés elleni tiltakozásul.

„Az izraeli hadsereg azzal fenyeget bennünket, hogy kitelepítenek, de ezt nem fogadhatjuk el – mondta Musztafa Barguti palesztin képviselő, volt tájékoztatási miniszter. – Itt maradunk, a fiatalok is itt maradnak, nem hagyjuk el ezt a földet, ez palesztin terület. Legálisan vagyunk itt, és amit itt látnak, az a legszebb példája az erőszakmentes ellenállásnak.”

Az izraeli biztonsági erők szombaton körülzárták a területet, és vasárnapra virradóra kiürítették a sátortábort. Az embereket egyenként vitték el. A rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a műveletet azután hajtották végre, hogy a kormány és a bíróság rendeletét kiosztották a résztvevőknek, akik törvényt sértve, illegálisan tartózkodtak a helyen. Eddig sem a rendőrök, sem a palesztin tüntetők közül nem sérült meg senki – tette hozzá Miki Rozenfeld.

A terület a Kelet-Jeruzsálem melletti E1-es zónában van. A megszállt ciszjordániai terület beépítésével megteremtenék az izraeli területi folytonosságot Maale Adumím telepesváros és Kelet-Jeruzsálem között. A palesztinok azért utasítják el a tervezett építkezéseket, mert így észak–déli irányban kettévágnák Ciszjordániát, és ellehetetlenítenék a majdani Palesztinát.

A jeruzsálemi kabinet arra válaszul döntött a négy évvel ezelőtt befagyasztott tervek megvalósítása mellett, hogy a palesztinok kérelmet nyújtottak be az ENSZ-ben, hogy megfigyelői állami státust nyerhessenek el. A javaslatot az ENSZ közgyűlése november végén szavazta meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!