2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szinbád

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szinbád 22:00

Külföld

Több mint hatszáz menedékkérő érkezett a görög szigetekre

Csak kedden 654 menedékkérő érkezett Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre - közölte szerdán a görög polgári védelmi minisztérium.

  •  Több mint hatszáz menedékkérő érkezett a görög szigetekre

A szigeteken működő túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítésére az athéni kormány hétfőn 485 menedékkérőt szállítatott át a szárazföldre. Ennek ellenére már csaknem 29 400 illegális bevándorló tartózkodik Híosz, Leszbosz, Kósz, Lérosz és Számosz szigetein.

A görög közszolgálati rádió szerint az EU-török menekültügyi egyezmény 2016. márciusi hatálybalépése óta nem voltak ennyien.

A megállapodás értelmében Görögország visszaküldheti Törökországba az elutasított menedékkérőket, de az eljárások feldolgozása az ügyintézők hiánya miatt csigalassúsággal halad.

A legsúlyosabb a helyzet a Leszbosz szigetén található Mória menekülttáborban, ahol jelenleg 12 200 befogadott tartózkodik, noha a létesítményt eredetileg háromezer ember ellátására tervezték.

Számoszon sem jobb a helyzet, a 650 ember elszállásolására tervezett helyi menekültügyi központban több mint 5200 migráns tartózkodik.

A szigetek polgármesterei már többször is felhívták a figyelmet a kaotikus állapotokra.

Az elmúlt időszakban egyre többen érkeztek a görög partokhoz.

A júliusban hivatalba lépett új görög kormány azt ígérte, hogy felgyorsítja a menekültügyi eljárásokat és csökkenti a szigetekre nehezedő nyomást, Athén pedig egyúttal az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) segítségét kérte.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!