2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Több ezren tüntettek Hongkongban a kínai nemzeti ünnepen

Több ezer fekete ruhába öltözött tüntető vonult utcákra kedden Hongkong központjában, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól (KKP), hogy "adja vissza a hatalmat a népnek", miközben Pekingben épp nagyszabású katonai parádét tartottak a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján.

  • Több ezren tüntettek Hongkongban a kínai nemzeti ünnepen

 

A demonstrálók a rendőri tilalom ellenére gyűltek össze ismét, hogy tüntessenek a demokráciáért és az emberi jogokért. Az egyik aktivista az évfordulós ünnepségekre utalva elmondta: azt akarják a KKP tudomására hozni, hogy a hongkongi embereknek nincs semmi ünnepelnivalójuk, sőt ellenkezőleg, "gyászolnak amiatt, hogy a kommunista párt 70 éves uralma alatt lábbal tiporták az emberek demokratikus jogait Kínában és Hongkongban".

A Hongkong központjától távolabb eső részeken is voltak megmozdulások. Egy helyen összetűzött egymással egy Pekinget támogató, illetve egy kisebb demokráciapárti csoport, a rendőrök paprikaspray bevetésével választották szét őket.

Legalább 11 metróállomást lezártak, és a kormányzati épületek környékén megerősítették a rendőri jelenlétet, számítva arra, hogy az évforduló alkalmából hevesebb tiltakozások lehetnek majd.

A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóját Hongkongban is megünnepelték zártkörű rendezvény keretében. A Wan Chai negyedben felvonták a kínai lobogót, majd a Victoria kikötő felett helikopterekkel megjelenítettek egy nagyobb kínai és egy kisebb méretű hongkongi zászlót. Ezt követően kezdődött meg a hongkongi kormány zártkörű fogadása.

A lassan négy hónapja tartó hongkongi tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb Kína-ellenes és demokráciapárti demonstrációkká váltak.

Éles lövedékkel megsebesítettek Hongkongban egy tüntetőt

Éles lövedékkel megsebesítettek Hongkongban egy tüntetőt a rendőrök a keddi demonstráción - jelentette a South China Morning Post.

A hírek szerint a férfi a mellkasán sebesült meg. A helyszínen a mentősök ellátták, majd kórházba szállították.

Az újság közlése szerint a rendőrök legalább öt lövést adtak le, miután a tüntetők rájuk támadtak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!