2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Több amerikai termék vámját is megemelte Törökország

Törökország megemelte több amerikai termék vámtarifáját, válaszul az amerikai büntetőintézkedésekre. Erdogan elnök rendelete szerint az amerikai autók vámja 120, a szeszes italoké 140, a dohányáruké pedig 60 százalékkal nő. Az Egyesült Államok korábban büntetőintézkedésekkel és a katonai fejlesztések felfüggesztésével fenyegette meg Törökországot, amiért koholt vádak alapján bebörtönöztek egy amerikai lelkipásztort.

  • Több amerikai termék vámját is megemelte Törökország

Erdogan elnök az amerikai elektrotechnikai termékek ellen csak bojkottot hirdetett. Az amerikai autók vámtarifáját viszont 120 százalékkal megemelte. A szeszes italoké 140, a dohányáruké 60 százalékkal nő. Erdogan arra válaszolt, hogy Washingtonban zárolták 2 török miniszter vagyonát, Donald Trump pedig török termékek vámemelésével fenyegetőzött. A török elnöki rendelet után a líra árfolyama 3 százalékot erősödött, amire idén még nem volt példa.

„Örömmel látjuk, hogy a líra újra erősödni kezdett. A török gazdaság alapjai erősek, ezt az üzleti világ is tudja. Az Egyesült Államok a török belügyekbe próbált beavatkozni a gazdasági intézkedéseivel, de most nekik is látni kell, hogy Törökországot tiszteletben kell tartani” – reagált Ibrahim Kalin elnöki szóvivő.

A török líra gyengülését az indította el, hogy Erdogan elnök az elmúlt 2 évben teljhatalmat szerzett. Amióta a török jegybank politikájáról is ő dönt, a külföldi befektetők 5 milliárd dollárt vontak ki az országból és a líra 40 százalékot gyengült. Ezután kezdődött egy politikai vita az Egyesült Államokkal. Törökországban terrorizmus vádjával bebörtönöztek egy amerikai lelkipásztort. A szabadon engedéséért cserébe Erdogan politikai ellenfelének a kiadatását kérik Amerikától, Washington szerint koholt vádakat alapján.

„Vámháborúról beszélünk, de valójában egy politikai vitáról van szó. Az Egyesült Államok az amerikai lelkipásztor bebörtönzése miatt indított büntetőakciókat. Ez azért gond, mert Erdogan végig azt remélte, hogy Trumppal majd jobban szót ért, mint Obamával, erre pont az ellenkezője történt” – mondja Bulenta Aliriza politológus, a Török Stratégiai Központ igazgatója.

Moszkva repes

 

A NATO-tag Törökország Amerika-ellenes lázadásának leginkább Moszkvában örülnek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter órákkal az elnöki rendelet kihirdetése előtt járt a török fővárosban és gratulált Erdogan döntéséhez.

„Amerika eleve illegálisan vezetett be szankciókat Törökország ellen, ami szerintünk törvénytelen nyomásgyakorlás. Az egész vita egy újabb lépés abba az irányba, hogy végre ne az amerikai dollár legyen a világ első számú valutája. Minden hasonló politikai és vámtarifa vita az amerikai dollárt gyengíti” – hangzik a Kreml véleménye.

Donald Trump amerikai elnök idén már Kínával, Japánnal és az EU-val is vámháborúba keveredett. A New York-i tőzsde indexe pedig a török vámháború fenyegetése miatt is majdnem 1 százalékot gyengült.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!