2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Erdogan miatt nem bír kilábalni a válságból a török gazdaság?

Újabb rekordot döntött a török líra árfolyamvesztése – Recep Tayyip Erdogan elnök külföldi összeesküvésről és Törökország elleni hadjáratról beszél, és nyomást gyakorol a jegybankra, hogy az ne próbálja alapkamat-emeléssel enyhíteni a válságot. Utóbbi miatt a német kancellár is bírálta a török államfőt, Angela Merkel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió is egy „gazdaságilag erős, stabil” Törökországban érdekelt.

  • Erdogan miatt nem bír kilábalni a válságból a török gazdaság?

Külföldi összeesküvést sejt és az Egyesült államok támadását gyanítja a török líra lejtmenete mögött a török elnök. „Ahogy más területeken is támadják Törökországot, most gazdasági téren is sarokba akarnak szorítani minket. Ezek a támadások egy ideig még folytatódni fognak” – közölte Recep Tayyip Erdogan.

Az értékét vesztő lírát a török jegybank erősíthetné alapkamat-emeléssel, ám ha meglépik, a dollárhitelek kamatai az égbe szöknének. Az államfő ezért nyomást gyakorol a központi bankra, hogy tartsa alacsonyan az alapkamatot. A Reuters-nek nyilatkozó elemző szerint azonban éppen emiatt nem tud gyorsan kilábalni a válságból a török gazdaság.

„Nagyon kétlem, hogy az eddig bejelentett intézkedések elegendők lesznek a török líra stabilizálásához. Szerintem az alapvető probléma, hogy Erdogan alatt kiüresedtek a gazdasági intézmények” – nyilatkozta Mike Ingram, a WH Ireland vezető piaci elemzője.

A török jegybank függetlenségének fontosságára hívta fel a figyelmet a boszniai látogatáson lévő német kancellár is, aki hangsúlyozta, hogy egy gazdaságilag stabil és erős Törökországot akar látni.

„Senkinek sem áll érdekében Törökország gazdasági gyengítése. Ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egy független központi bank működhessen. Hamarosan lesz lehetőségünk beszélni a török elnökkel ezekről a kérdésekről. Mi abból profitálunk, ha stabil gazdasági környezet van körülöttünk, az EU körül és ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia. Németország egy gazdaságilag erős Törökországot szeretne látni. Ez a mi érdekünk is” – fogalmazott Angela Merkel.

A német külügyminiszter úgy látja, Ankara többet is tehetne azért, hogy javítsa diplomáciai kapcsolatait Németországgal és az Egyesült Államokkal. „Nagy aggodalomra adnak okot a Törökországban jelenleg is zajló folyamatok. Törökország egy fontos ország az európai gazdaságok szemében, az unión túl is. Nagyon fontos ország a német vállalatok számára is, és aminek most szemtanúi vagyunk Törökországban, már most mély aggodalomra adnak okot. Mindezek politikai gyökerű problémák különösen a növekvő feszültség az Egyesült Államokkal. És akkor itt felvetődik a kérdés, hogy ha egy amerikai polgárt kiengednek-e egy török börtönből képes lesz-e hazamenni” – modnta Heiko Maas.

A külügyminiszter arra utalt, hogy Donald Trump amerikai elnök egy bebörtönzött amerikai lelkipásztor szabadon bocsátását követeli a törököktől. Trump ennek érdekében fokozta a nyomást Erdoganra azzal, hogy megduplázta az acél és alumínium vámokat Törökországgal szemben. A török gazdaság ugyanakkor azért van bajban, mert az elmúlt években dolláralapú hitelből növekedett, a magánszektor pedig rendkívüli mértékben eladósodott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Özönlenek az Egyesült Államokba az illegális migránsok

Özönlenek az Egyesült Államokba az illegális migránsok

Az illegális határátlépők rohamát már Mexikó is nehezen tudja kezelni. A déli határára érkezőket a régióban osztották szét. Ők hivatalos menedékkérelmet nyújtanak be, de sokan meg sem várják annak elbírálást, azonnal északra, az Egyesült Államok felé utaznak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Felgyorsítja a kiutasításokat az olasz kormány

Felgyorsítja a kiutasításokat az olasz kormány

Tovább szigorít az olasz kormány a migrációs vészhelyzet miatt. Korlátozzák a vízumkérelmek jóváhagyását, és fokozottan ellenőrzik a vasút állomásokat. A közrendre veszélyt jelentő személyek kiutasítását felgyorsítják. Azokra is kiutasítás vár, akik kiskorúnak hazudják magukat.
Félnek a szabadkaiak az illegális bevándorlóktól

Félnek a szabadkaiak az illegális bevándorlóktól

Múlt héten automata fegyverekkel lőttek a magyar rendőrökre a szerb határon. Kedden pedig egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra a rendőrség, amelyen egy embercsempész gépkarabéllyal biztosítja a migránsok átkelését a határkerítésen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!