2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Erdogan beleállt az iPhone-ba, válaszul az amerikai büntetővámokra

Bojkottot hirdetett az amerikai elektronikai termékek ellen a török elnök. Recep Tayyip Erdogan az iPhone-t hozta példaként, ami helyett a török hazafiak dél-koreai Samsungot vehetnek. Az Egyesült Államok a múlt héten vezetett be büntetővámokat a török termékek ellen, amiért Törökországban koholt vádak alapján bebörtönöztek egy amerikai lelkipásztort. A török líra idén 35 százalékot vesztett az értékéből, a befektetők azután kezdtek tömeges tőkekivonásba, hogy Erdogan teljhatalmat szerzett a legutóbbi népszavazáson, és már a jegybank gazdaságpolitikáját is ő határozza meg.

  • Erdogan beleállt az iPhone-ba, válaszul az amerikai büntetővámokra

Visszavág Törökország az Egyesült Államoknak. Az elnök, Recep Tayyip Erdogan minden amerikai elektronikus termék bojkottjára szólította fel honfitársait, miután Donald Trump megduplázta az országgal szemben az acél és alumínium termékekre kivetett védővámokat. Emiatt a török líra árfolyama a mélybe zuhant, és jelentősen gyengült a dollárhoz képest. A lakosság ugyanakkor épp a dollárhitelek miatt van eladósodva, amit komoly problémát okoz a török gazdaságnak. Az államfő ennek ellenére kereskedelmi háborút vizionált.

„Minden olyan terméket itthon fogunk előállítani, amit jelenleg külföldről importálunk és ezeket később exportálni fogjuk. Totális bojkottot hirdetünk az amerikai termékek ellen. iPhone helyett ezentúl érdemes inkább Samsungot vásárolni” – érvelt az elnök.

Az törökök megosztottak, és nem biztosak abban, hogy ez a megfelelő válasz az amerikai védővámokra. „Könnyű azt mondani, hogy ne egyél hamburgert, ne vásárolj iPhone-t. Van egy 16 éves lányom, vegye el az iPhone-át, ha tudja. Ezek az emberek mostantól ne vásároljanak iPhone-t? Ez lehetetlen. Nekem ez érthetetlen. Meddig mehet ez így? Akkor a parlamenti képviselők és a családjaik is adják vissza az iPhone-jaikat” – magyarázta egy kereskedő.

Mások azt mondják, mindegy mire kéri őket az elnök, vakon követik őt. „A főnök arra kért minket, hogy bojkottáljuk az amerikai termékeket. Mi kereskedők teljes mellszélességgel támogatjuk ezt. Mi tűzőn-vízen követjük őt, az életünket is feláldoztuk volna érte a puccskísérlet alatt. A végsőkig támogatjuk” – mondta egy másik kereskedő.

A török elnök nemzetközi összeesküvést sejt a líra árfolyamgyengülése mögött, és megtiltotta a jegybanknak, hogy kamatemeléssel erősítse a líra árfolyamát. Közben azt is felvették, hogy a – nemzetközi kereskedelemben – egyes országokkal hagyják figyelmen kívül a dollárárfolyamot. Erre az ötletre Oroszország részéről már van fogadókészség.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!