2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Tízezrek tiltakoztak Firenzében a jobboldal előretörése és Salvini ellen

Több tízezer, magát "heringnek" nevező tüntető vonult az utcára szombaton Firenzében, Olaszországban, hogy a jobboldal megerősödése és Matteo Salvini, a Liga elnökének politikája ellen tiltakozzanak.

  • Tízezrek tiltakoztak Firenzében a jobboldal előretörése és Salvini ellen

A "heringek" mozgalmát négy fiatal civil indította útjára Bolognában november 14-én, amikor 15 ezren tiltakoztak.

"40 ezren vagyunk! Többen mint Bolognában!" - tudatták a szervezők, miután a tömeg elözönlötte a toszkánai székváros központjában fekvő Köztársaság teret.

A megmozdulás elején a tiltakozók elénekelték a baloldali mozgalmak körében elterjedt olasz partizánnótát, a Bella cia-ót, de a kommunista párt sarló-kalapácsos zászlaját kifütyülték. Az elmúlt napokban tartott tiltakozásokon igyekeztek mellőzni a politikai jelképeket, a közös motívum a hering volt, és az olyan transzparensek, hogy "minden heringnek joga van az élethez".

A mozgalom azt követően született, hogy a Matteo Salvini vezette, jobboldali Liga fölényes győzelmet aratott Umbriában a tartományi választáson október végén, ahol több mint 50 éve a baloldal volt hatalmon.

A korábbi belügyminiszter Salvini a nyáron lépett ki a kormánykoalícióból, hogy a Liga, megnövekedett népszerűségét kihasználva, az ország legnagyobb politikai erejévé válhasson előrehozott választásokon. De a nagyobbik kormánypárt, a népszerűségéből sokat vesztő 5 Csillag Mozgalom megállapodott a baloldali Demokrata Párttal, és így nem kellett választásokat tartani, hanem új kormány alakult. Erre válaszul Salvini azt tűzte ki célul, hogy tartományonként hódítja meg Olaszországot, és így kényszeríti ki előrehozott választások megtartását.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!