2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Teherán nem hajlandó tárgyalni rakétaprogramjáról, és több olajat akar exportálni

Irán nem hajlandó tárgyalni ballisztikusrakéta-programjáról, és naponta legalább 700 ezer hordó olaj eladásának lehetővé tételét követeli, ha a Nyugat tárgyalni akar arról, hogyan lehet megmenteni az iszlám köztársaság atomprogramjáról kötött 2015-ös nemzetközi megállapodást - tudatták vasárnap iráni illetékesek a Reuters hírügynökséggel.

  • Teherán nem hajlandó tárgyalni rakétaprogramjáról, és több olajat akar exportálni

A nemzetközi szankciók miatt Irán jelenleg csak mintegy 100 ezer hordó olajat tud exportálni.

"Naponta 700 ezer hordó olajat akarunk exportálni, és készpénzben kérjük az árát. És ez csak a kezdet, ezt másfélmillióra kellene feltornázni" - húzta alá egy név nélkül nyilatkozó iráni tisztviselő. Másikuk leszögezte, hogy Irán nem hajlandó és nem is fog tárgyalni ballisztikus rakétaprogramjáról. Egy iráni diplomata azt is világossá tette, hogy Teherán arról sem nyit vitát, hogy joga van urániumot dúsítani, és saját készítésű nukleáris fűtőanyagot előállítani. "Cserébe teljes mértékben tartjuk magunkat a 2015-ös atomalkuhoz" - hangoztatta a diplomata.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, és visszaállította a szankciókat is, ezért Irán is a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Az amerikai elnök arra hivatkozott a megállapodás felmondásakor, hogy az egyezség nem korlátozza Irán regionális térnyerését és rakétaprogramját. Az alku értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan rakétákkal, amelyekkel atomtöltetet lehet célba juttatni. Teherán váltig állítja, hogy rakétái nem is ilyenek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!