2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szimpátiatüntetéseket tartottak világszerte

George Floyd május végi halála emberek ezreit hívta utcára világszerte. Szimpátiatüntetéseket tartottak Párizsban, Izraelben, Buenos Airesben, és Sydneyben is. A demonstrálók mindenütt a feketékkel szembeni elnyomás és a rendőri brutalitás ellen léptek fel.

  • Szimpátiatüntetéseket tartottak világszerte

A képek ismerősek lehetnek az elmúlt napokból. Azonban ez nem az Egyesült Államok, hanem Franciaország.

Kedd este lángokban állt Párizs. Habár a koronavírus járvány miatt továbbra is gyülekezési tilalom van érvényben a francia fővárosban, szolidaritást vállalva az amerikai tüntetőkkel, itt is a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen demonstráltak.

A tiltakozók azért vonultak utcára, hogy igazságot követeljenek egy 4 évvel ezelőtt meggyilkolt színes bőrű férfinak. Adam Traoré szintén rendőri előállítás közben vesztette életét.

"A lista túl hosszú. Az Egyesült Államokban történt események felszínre hozták a Franciaországban zajló eseményeket is. Nem szabad hallgatnunk ezekről. Meg kell szüntetnünk a rasszizmust, Franciaországban is"

- nyilatkozta a meghalt férfi húga.

A tüntetés békésen indult, az esti órákban azonban rendbontók is megjelentek az utcákon. A rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a tömeget. Az összecsapások éjfél után értek véget.

Több ezren meneteltek a rasszizmus ellen Ausztráliában is. Sydney-ben korábban nyomozást indítottak egy bennszülött származású 17 éves ember letartóztatása után, mivel a közösségi médiában olyan felvételek jelentek meg, amelyek azt mutatták, hogy megbilincselés közben a földre lökik a rendőrök.

Szimpátiatüntetést tartottak Buenos Airesben is, az argentin fővárosban nem történt rendbontás.

"Nagyon fontosnak tartottuk, hogy szolidaritásunkat fejezzünk ki Argentínában is. A rendőrségi elnyomás, ez az intézmény az egyenlőtlenség fenntartását és a kapitalisták profitjának garantálását szolgálja. Ez az egész világon létezik"

- mondta ez az argentin nő.

Tel Avivban mintegy 300 ember vonult az amerikai nagykövetség elé, hogy gyertyákat gyújtva emlékezzenek az elhunyt a színes bőrű férfira és tiltakozzanak az Egyesült Államok feketékkel szembeni elnyomásával, valamint az izraeli erők palesztinokkal szembeni agressziójával.

Kapcsolódó tartalom:

Az amerikaiak többsége rokonszenvez a tüntetőkkel

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!