2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Szijjártó: Érzékeny kérdésekben sikerült előrelépést elérni

Hír TV

2018. november 9., péntek 15:52, frissítve: péntek 15:59

Szijjártó Péter szerint Magyarországnak és a Romániában élő magyarságnak is érdeke, hogy a két ország között jó kapcsolat legyen.

A külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben, miután találkozott a román diplomácia vezetőjével azt mondta, olyan érzékeny kérdésekben sikerült előrelépést elérni, mint a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraindítása, a tanügyi törvény módosítása és a tankönyvszabályozás. Szijjártó hozzátette a két ország szorosabbra fűzi energetikai együttműködését is.

„A magyar és román oldalon zajló infrastruktúra fejlesztések nyomán a 2019-től, tehát a jövő évtől, fizikai lehetőség lesz már 1,75 milliárd köbméternyi gáz magyarországi irányú gáz szállítására, és a jelenleg zajló infrastrukturális fejlesztések nyomán 2022-től pedig fizikai lehetőség lesz 4,4, milliárd köbméternyi gáz magyarországi szállítására évente. Reméljük, hogy a Fekete-tengeren található gázmezők kitermeléséről minél előbb döntést hoznak az amerikai és osztrák-román gázipari vállalatok” – így Szijjártó Péter.