2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Külföld

Három kutatócsoport megkezdi a védőoltás kifejlesztését

A jövő járványaival foglalkozó nemzetközi szervezet, a CEPI támogatásával három kutatócsoport megkezdi a kínai járványt okozó új koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését - vált ismertté csütörtökön Londonban.

  • Három kutatócsoport megkezdi a védőoltás kifejlesztését

Az új védőoltások kifejlesztése rendszerint egy évtizedig is eltarthat, de a járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó szövetség, amely két programot egészében, a harmadikat pedig részben finanszírozza, közölte, hogy a célja a munka jelentős felgyorsítása.

A 2017-ben Davosban megalapított, kormányok, magáncégek és civil szervezetek közötti együttműködést koordináló CEPI tervei szerint legalább egy lehetséges vakcina klinikai tesztjét már júniusig elvégezhetik, így a védőoltást egy év alatt teljesen ki lehet fejleszteni, kipróbálni és jóváhagyatni.

A kutatást a Moderna gyógyszer- és vakcinafejlesztő cég végzi az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete, az Inovio Pharma amerikai cég és az ausztráliai Queensland Egyetem közreműködésével.

Az nCoV-2019 néven ismert új koronavírus először a kínai Vuhanban jelent meg. A vírus eddig több mint 600 embert fertőzött meg, és 17 ember halt meg. Kínán kívül Japánból, a Fülöp-szigetekről, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről és az Egyesült Államokból, valamint a Kínához tartozó Hongkongból és Makaóból jelentettek megbetegedéseket.

Mind a három program keretében különböző tudományos megközelítéssel fejlesztik ki a védőoltást.

"Arra törekszünk ezekkel a technológiákkal, hogy a génszekvenálástól 16 hét alatt a klinikai tesztekig jussunk a kórokozókkal" - mondta Richard Hatchett, a CEPI vezérigazgatója. "A sikernek nincs biztosítéka, de reméljük, hogy a munka révén jelentős lépést tudunk tenni a betegség elleni védőoltás kidolgozásához."

A CEPI azokat a technológiai platformokat kívánja felhasználni, amelyekkel eredményt értek el olyan más fertőző betegségek ellen, mint a MERS (közel-keleti légúti koronavírus) vagy az ebola - tette hozzá Hatchett.

A védőoltások kidolgozására használt technológiai platformok kiindulási pontként ugyanazokat az alapvető alkotóelemeket használják fel, a génszekvenálás segítségével a különböző kórokozókhoz alkalmazva őket.

Az olyan fertőző betegségek, mint az Afrikában kitört ebola-járvány, a Brazíliából elterjedt Zika vírus és a MERS szórványosak, megjósolhatatlanok és gyorsan terjednek. Az ellenük való védekezést szolgáló vakcinák kidolgozása legalább tíz évig, vagy tovább is eltarthat.

A Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) szerint is legalább egy évbe telik az új koronavírus elleni védőoltás kidolgozása.

Seth Berkley, a GAVI vezérigazgatója szerint a tudósok nem ismerik eléggé az új betegség járványtani sajátosságait, hogy jelenleg pontosan meg tudják állapítani a kockázatot.

"Jó hír, hogy a kutatóknak már sikerült szekvenálniuk a vírus genomját (megállapítaniuk az RNS-sorrendjét), így világszerte több szervezet is megkezdhette a munkát a védőoltás kifejlesztéséért" - mondta Berkley a DPA német hírügynökségnek.

Védőoltások kifejlesztése a koronavírusok ellen jóval egyszerűbb, mint a malária vagy a HIV-vírus ellen - tette hozzá.

Berkley szerint így is több hónapba telik, amíg az első klinikai tesztekre sor kerülhet, és legalább egy évre lesz szükség, amíg a védőoltás mindenki számára elérhető lesz.

A GAVI nonprofit partneri együttműködést végez kormányokkal, üzleti vezetőkkel, a Világbankkal, jótékonysági és nem kormányszervezetekkel védőoltási kampányokban.

A GAVI - közlése szerint - 2000 óta a világ legszegényebb országaiban több mint 760 millió gyermek védőoltással történő ellátásához járult hozzá, és több mint 13 millió halálesetet előzött meg.

Négy embert kezelnek Skóciában fertőzésgyanúval

Négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus.

Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a négy skóciai beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak.

Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik.

Haas professzor "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket.

Hozzátette: csak az Edinburghi Egyetemen több mint kétezer kínai hallgató tanul, és ők "folyamatosan jönnek-mennek" Kínába és vissza.

Az észak-írországi közegészségügyi szolgálat csütörtök este közölte, hogy az egyik belfasti kórházban is kezelnek egy férfit magas lázzal járó tünetekkel.

A BBC úgy tudja, hogy az Észak-Írországban megbetegedett páciens is Vuhanban járt az elmúlt napokban, és a hétvégén utazott Belfastba.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az eddigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" - vagyis eggyel magasabb - szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

Hancock szerint ez azt jelenti, hogy "megnőtt a valószínűsége" az új koronavírus okozta betegség megjelenésének az Egyesült Királyságban.

Elmondta azt is, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára vagy influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből.

Törökország átvizsgál minden, Kínából érkező repülőutast a járvány miatt

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedése miatt a törökországi repülőtereken hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező repülőutast - közölte csütörtökön a török egészségügyi minisztérium.

A tárca arról is beszámolt, hogy leállították a közép-kínai Vuhan és az Isztambul között közlekedő járatot, amelyet heti három alkalommal egy kínai légitársaság üzemeltetett. A minisztérium hozzátette: a török repülőterek karanténszobái készen állnak, az egészségügyi személyzet pedig megszakítás nélkül, minden nap 24 órában dolgozik.

A koronavírus a kínai Hupej tartomány Vuhan városából indult ki. A vírus terjedésének megfékezésére a kínai hatóságok helyi idő szerint csütörtökön először Vuhanban, majd a szomszédos Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be. A fertőzöttek száma Kína-szerte elérte a 620-at, míg a halálos áldozatoké a 17-et. A halálesetek mind Vuhanban történtek.

Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent a vírus

Vellamvelli Muralidharan, indiai külügyi államtitkár csütörtökön közölte, hogy egy indiai nővért kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel, aki egy dél-szaúd-arábiai kórházban dolgozott.

"Mintegy száz indiai ápolót vizsgáltak meg, akik túlnyomó részben Kerala államból érkeztek és az al-Hajat kórházban dolgoztak vizsgáltak meg, és csak egyikük fertőződött meg a koronavírussal. Az érintett ápolót jelenleg az Ászír Nemzeti Kórházban kezelik és állapota javul" - írta Twitter-üzenetében az államtitkár.

A szaúdi egészségügyi minisztérium egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére.

A szingapúri egészségügyi minisztérium ugyanakkor a nap folyamán megerősítette az első koronavírusos megbetegedést a délkelet-ázsiai országban. Egy másik pácienst pedig előzetesen pozitívan teszteltek. A 66 éves férfi, akinél megerősítették a fertőzést, kínai állampolgár, és a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan lakosa. Január 20-án érkezett családjával Szingapúrba, és jelenleg a helyi kórház elkülönítőjében kezelik. A 66 éves férfi egyik utastársát, egy szintén Vuhanból érkezett 53 éves nőt pedig az akut légúti vírusos fertőzés gyanújával kezelik.

A szingapúri hatóságok bejelentették, hogy a koronavírussal szembeni óvintézkedésként az egészségügyi ellenőrzéseket kiterjesztik az ország szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeire is.

A szingapúri egészségügyi tárca közölte azt is, hogy a nagyszabású nemzetközi utasforgalomra tekintettel további esetekre lehet számítani.

A szingapúri kormány egyben javasolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományba.

A vietnami egészségügyi tárca csütörtökön közölte, hogy az országba beutazott két kínai állampolgárnál kimutatták a fertőzést, akik ennek ellenére "jó állapotban" vannak. Az apa és fia január 22-én kerültek lázas tünetekkel kórházba Ho Si Minh-városban. A minisztérium hozzátette, hogy a fiú nemrég tért vissza Vuhanból.

Az Air France francia légitársaság a vírus lehetséges elterjedése miatt felfüggesztette a közvetlen járatokat Vuhanba. A vállalat közölte, hogy az intézkedéssel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követik.

A világ számos repülőterén egészségügyi vizsgálatokat vezettek be tekintettel a kínai holdújév miatt megnövekedett számú kínai turistára.

A világ egyik legforgalmasabb légikikötője, a dubaji nemzetközi repülőtér csütörtökön jelentette be, hogy a közvetlenül Kínából érkező utasokat testhőmérsékletét mérni fogják a vírusfertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében. A vizsgálatot érkezéskor hajtják végre a dubaji egészségügyi hatóság és a repülőtér egészségügyi központjának munkatársai.

Az abu-dzabi nemzetközi repülőtér a Twitteren közölte, hogy szintén megkezdték az egészségügyi vizsgálatokat a Kínából érkezett utasoknál.

A szaúd-arábiai egészségügyi tárca szerint a Kínából közvetlen, illetve közvetett járatokkal érkezőknél fognak ilyen vizsgálatot lefolytatni.

Bahrein pedig közelebbről meg nem határozott "megelőző intézkedések foganatosítását" jelentett be a manámai nemzetközi repülőtéren.

Csütörtökre virradóra az olasz Vöröskereszt munkatársai álltak készenlétben a római Fiumicino repülőtéren, hogy fogadják az időközben lezárt vuhani repülőtérről indult utolsó járat utasait. A 202 utast egy különösen erre a célra elkülönített steril helyiségbe kísérték, hogy testhőmérsékletüket megmérjék, de egyiküknél sem mutatták ki a fertőzést - közölte Dr. Michele Bonizzi.

Az Egyesült Államokban a Vuhanból indult járatokat a New York-i Kennedy, a Los Angeles-i, a San Franciscó-i, a chicagói O'Hare és az atlantai Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőterekre irányították át, ahol rendelkezésre állnak az egészségügyi ellenőrzésre szolgáló megfelelő létesítmények.

A brit hatóságok egyelőre nem vezettek be óvintézkedéseket, mindössze a tájékoztató füzeteket osztogatnak a Heathrow nemzetközi repülőtéren a Kínából érkezett utasoknak, hogy mi a teendő, ha lebetegednének.

A frankfurti nemzetközi repülőtér üzemeltetője szerint eddig nem kaptak kormányzati útmutatást, ezért még nem vezettek be korlátozásokat.

A több százezer kínai munkást fogadó afrikai államok repülőterein viszont már bevezették az egészségügyi óvintézkedéseket. Nigéria, Dél-Afrika, Kenya, Kongó, Uganda, Ghána és a Seychelle-szigetek légikikötőiben egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá a Kínából érkező utasokat.

A nap folyamán a koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után a vele szomszédos Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be a kínai hatóságok.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán közzétett, a helyi hatóságok adatait összesítő tájékoztatás alapján helyi idő szerint csütörtök délután 6 óráig a fertőzöttek száma elérte a 620-at, míg a halálos áldozatok száma még szerdán, majdnem megduplázódva, 17-re növekedett. Az új fertőzések zömét a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban azonosították, míg a halálesetek mind Vuhanban történtek.

 

Népegészségügyi Központ: Kicsi a koronavírus megjelenésének valószínűsége az EU-tagállamokban

Leállították a koronavírus sújtotta Vuhan tömegközlekedési hálózatát

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!