2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Leállították a koronavírus sújtotta Vuhan tömegközlekedési hálózatát

Leállították az új típusú koronavírus sújtotta kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát. Kínában már 571-re emelkedett a fertőzöttek száma. A kórokozó azonban már megjelent több országban is, többek között Japánban és az Egyesült Államokban is. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete ma dönt arról, hogy kihirdessék-e az egész világra szóló rendkívüli állapotot. A tüdőgyulladást okozó új koronavírusnak már 17 halálos áldozata van.

  • Leállították a koronavírus sújtotta Vuhan tömegközlekedési hálózatát

 

Kínából külföldre is átterjedt az új koronavírus okozta járvány

Világjárvánnyal fenyeget az új típusú tüdőgyulladás. Kínában már 17 halálos áldozata van a koronavírusnak. Egyre több repülőtéren fokozottan ellenőrzik a Kínából érkező utasokat. Oroszországban pedig megkezdték az új vírus elleni vakcina kifejlesztését.

Újabb kínai városokban vezettek be közlekedési zárlatot a járvány miatt

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után a vele szomszédos Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be - derül ki a városok weboldalain csütörtökön megjelent közleményekből. 

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán közzétett, a helyi hatóságok adatait összesítő tájékoztatás alapján helyi idő szerint csütörtök délután 6 óráig a fertőzöttek száma elérte a 620-at, míg a halálos áldozatok száma még szerdán, majdnem megduplázódva, 17-re növekedett. Az új fertőzések zömét a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban azonosították, míg a halálesetek mind Vuhanban történtek.

Helyi idő szerint csütörtök délután a kínai közlekedési minisztérium utasítást adott a tartományi közlekedési hatóságoknak arra, hogy zárjanak le minden, Vuhanba tartó szárazföldi és vízi útvonalat, miközben a város kulturális és turisztikai hivatala törölt minden, Vuhanba szervezett turistautat, és a befizetett díjak visszafizetésére kötelezte az utazási irodákat.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön közölte: az eddig diagnosztizált fertőzöttek között előfordult olyan beteg, aki nem járt előzőleg Vuhanban, ráadásul egyre nő az olyan fertőzöttek száma is, akik nem keresték fel a város azóta lezárt hal- és húspiacát, ahol a járvány még december közepén felütötte a fejét. Ezek a tények pedig az óvintézkedések szükségességét támasztják alá.

Az elővigyázatosság jegyében a pekingi városvezetés lemondta a kínai holdújévre tervezett, "nagy létszámú eseményeket" - közölte Weibo mikroblogoldalán a Beijing Evening News című helyi lap csütörtökön. A mozgó dátumú ünnep péntek este veszi kezdetét, és január végéig tart, és ebben az időszakban jellemzően számos, nagy érdeklődésre számot tevő ünnepi programot tartanak országszerte.

A kínai főváros legfőbb látványossága, az évszázadokon át a császárok lakóhelyeként szolgáló Tiltott Város is bezárja a kapuit szombaton, és egyelőre bizonytalan ideig zárva is tart majd, hiszen a naponta akár 80 ezer látogatót fogadó nevezetesség melegágya lehetne a vírus terjedésének - indokolta a döntést a Palotamúzeum üzemeltetője.

A járványra való tekintettel hét, széles körben várt, a holdújévi munkaszünet idejére tervezett filmpremiert mondtak le az alkotások készítői csütörtökön. Az ünnep ideje alatt minden évben jelentősen megemelkedik a moziba látogatók száma, így szándékosan szokták erre az időszakra időzíteni a bemutatókat. Az alkotók a döntést azzal indokolták, hogy nem szeretnék felesleges kockázatnak kitenni a közönséget.

Hongkongban csütörtökön megerősítették, hogy két embert kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel. A helyi hatóságok továbbá közölték: két üdülőhelyet karanténzónává alakítottak a betegek elkülönítésére. Ugyanezeket a helyeket használták karanténzónaként a 17 évvel ezelőtti atipikus tüdőgyulladás (SARS) elterjedésekor is.

Kínában a vírus már az ország keleti felén található - vagyis a népesség nagy részének lakhelyéül szolgáló - tartományokat is elérte, mindazonáltal az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma Hupej tartományon kívül egyelőre elenyésző. Közben először jelentettek fertőzöttet az ország nyugati részéről: a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen két esetben azonosították az új koronavírust. A mostanáig egyetlen fertőzést sem jelentő területek a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartomány, illetve a Tibeti Autonóm Terület, valamint a Kína északi határvidékén fekvő, Belső-Mongólia Autonóm Terület. A kínai egészségügyi hatóságok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a vírus lappangási ideje akár 14 nap is lehet.

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!