2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Napi aktuális 10:30

Külföld

Számos európai országban tüntettek a rasszizmus ellen

Több országban is tüntetnek az amerikai George Floyd meggyilkolása miatt. Washingtonban a szónokok a rendőrségi források megvonását követelték. Los Angeles polgármestere pedig bejelentette, hogy negyedmilliárd dollárral csökkentik a rendfenntartók költségvetését, az összeget pedig a helyi fekete közösség támogatására fordítják. A fekete Életek Számítanak és a szélsőbaloldali Antifa mozgalom aktivitási Portlandben és pár másik településen összecsaptak a rendőrökkel. Európában Londonban és Berlinben is voltak összetűzések. Az Egyesült Királyságbeli Bristolban pedig a demonstrálók a folyóba vetették egy 17. századi rabszolgakereskedő szobrát. A "fekete élet számít" megmozdulás részeként ezrek tüntettek a belga, a francia, az olasz és a spanyol fővárosokban is.

  • Számos európai országban tüntettek a rasszizmus ellen

Vízágyút is bevetettek belga rendőrök a sörösüvegekkel és macskakövekkel rájuk támadó tüntetőkkel szemben a mintegy 10 ezer ember részvételével, a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen vasárnap délután tartott brüsszeli tüntetést követően. A rendbontók gyújtogatnak, kirakatokat törnek be, és üzleteket fosztanak ki - közölte a helyi média vasárnap.

A rasszizmus elleni megmozdulást a belga főváros igazságügyi palotája előtt tartották. A tüntetés résztvevői a belga társadalomban is tapasztalható idegengyűlöletre, a színes bőrűek hátrányos megkülönböztetésére hívták fel a figyelmet, valamint a belga rendőrség szerintük gyakran indokolatlan fellépése ellen tiltakoztak.

Rendőrségi információk szerint a megmozdulás kezdetben incidens nélkül zajlott. A rendezvény végén tüntetők mintegy száz fős elvonuló csoportja rendőrautókat dobált meg és támadt rendőrökre az igazságügyi palotától mintegy 500 méterre található Porte de Namur nevű kereszteződés közelében. A helyszín Brüsszel fekete lakosságának otthon adó kerület, az úgynevezett Matonge-negyed közelében fekszik. A város felett rendőrségi helikopter köröz. Előállításokról nem érkezett jelentés.

Ilse Van de Keere, a brüsszeli rendőrség szóvivője azt mondta, a rendbontók szemeteseket, kartondobozokat gyújtottak. Több üzlet jelentős károkat szenvedett, miután kirakataikat betörték és kifosztották. A rendőri beavatkozás folytatódik. A környéket lezárták. A rendőrség vízágyúkat használ a tömeg oszlatására - közölte.

A délutáni tüntetésen Ange Kaze, a megmozdulást szervező mozgalom szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fekete bőrű amerikai férfi, George Floyd rendőri erőszak nyomán bekövetkezett halála sok embert felrázott. Sok embernek van elege a rendőri erőszakból, amely rendszerint a feketék ellen irányul - mondta.

A La Libre Belgique című belga napilap arról számolt be, hogy vasárnap szintén rasszizmus elleni megmozdulást tartottak 1200 ember részvételével az észak-belgiumi Antwerpenben, valamint a nyugat-belgiumi Gentben mintegy 750 fő részvételével. Utóbbi tüntetést a kongói területeket gyarmatosító korábbi belga uralkodó, II. Lipót szobrának közelében tartották. Mivel a rendezvényt nem jelentették be, a szervezőknek 350 eurós (mintegy 120 ezer forint) büntetést kell fizetniük - közölték.

A keleti országrészben található Hasselt városában mintegy 200 fő gyűlt össze a fekete amerikai férfi halálára emlékezve. A résztvevők II. Lipót szobrához vonultak, az alak fejét fehér kendővel takarták le.

A rendőrség beszámolja szerint ezeken a helyszíneken nem kellett beavatkozniuk, a megmozdulások minden incidens nélkül zajlottak.

A belga média arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben és hónapokban II. Lipótot ábrázoló több köztéri alkotást is megrongáltak belgiumi városokban. Ismeretlen tettesek csütörtökön megrongálták az egykori király szobrát az általa alapított Brüsszel közelében található Afrika-múzeum kertjében. Ezt megelőzően szerdán az észak-belgiumi Ekerenben álló szobrot gyújtották fel, miután a múlt hétvégén vörös festékkel lelocsolták. II. Lipót Gentben található mellszobrát szintén vörös festékkel öntötték le, és ráírták, hogy "Nem kapok levegőt", a fekete bőrű amerikai férfi rendőri erőszak nyomán Minneapolisban május végén bekövetkezett halálára utalva. A fővárosban található belga földrajzi társaság épületét szintén vörös feliratokkal mázolták össze. A feliratok arra emlékeztetnek, hogy a falakon belül működő kartográfiai vállalat készítette az 1885-től két évtizeden keresztül a király személyes tulajdonát képező kongói terület térképét.

Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves Floydot, és egyikük percekig térdelt a nyakán, miután a férfi egy hamis 20 dollárossal próbált fizetni. A férfi levegőért könyörgött, de hiába, és a kórházba szállítás közben meghalt. A rendőröket elbocsátották és később vádat is emeltek ellenük.

Délután ötig békésen zajlott a demonstráció

Zöldhegyi Katalin, a Hír TV munkatársa a zavargások központjából jelentkezett, és beszámolt arról, hogy a téren több rendőrfurgon és egy vízágyú is felsorakozott. Utóbbival időre-időre oszlatni próbáljak a tömeget. 

A tudósító elmondta, hogy a tüntetők csoportjai és a rendőrök időről-időre egymásnak feszülnek a forgalom elől már délután lezárt közterületen. A zavargások során a tüntetők kirakatokat törtek be, sörösüvegeket, köveket dobáltak a rendőrökre, valamint kukákat és kartondobozokat gyújtottak fel. 

Zöldhegyi Katalin felidézte, hogy délután háromkor kezdődött a civil szervezetek által kezdeményezett tüntetés, amelyen mintegy tízezren vettek részt. A demonstráció ötig békésen zajlott, miután véget ért az esemény az elvonuló tömegből bizonyos csoportok kiváltak, és randalírozni kezdtek - jegyezte meg.

Kapcsolódó tartalom:

Világszerte tüntetnek az állítólagos rendőri rasszizmus ellen

Tovább tüntetnek Amerikában a rendőri brutalitás ellen 

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!