2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Világszerte tüntetnek az állítólagos rendőri rasszizmus ellen

A Föld számos országában szerveztek tüntetést az amerikai George Floyd meggyilkolása miatt. Londonban és Berlinben összetűzések is voltak. Ausztrália nagyvárosaiban is több tízezren vonultak utcára. Ott nemcsak az amerikai rendőrök brutalitása ellen, de a helyi őslakosokkal való bánásmód miatt is tiltakoztak. A kelet-ázsiai megmozdulásokra azonban alig pár tucatnyian voltak kíváncsiak.

  • Világszerte tüntetnek az állítólagos rendőri rasszizmus ellen

Londonban – a járványveszély, a belügyminiszter kérése, sőt az esős, rossz idő ellenére is - ezrek vonultak a parlament melletti térre a rendőri rasszizmus ellen tiltakozva. A brit fővárosban már kisebbségben vannak az angolok. A migráns hátterű londoniak legtöbbje a volt gyarmatokról érkezett; szerintük Nagy-Britanniának történelmi adóssága van az egykori birodalom viselt dolgai miatt.

Évszázadokkal is visszamehetünk az időben, beszélhetünk a nyugat és benne a Brit Birodalom szerepéről a gyarmatosításban. Az összes intézmény rasszista, ezért le kell rombolni és újra kell építeni valamennyit

 - közölte egy tüntető.

A nap békésen telt, tiltakozók egy kisebb csoportja azonban a brit kormányfő rezidenciájához vonult, ahol megdobálták a rendőröket, akik erre lovas rohammal válaszoltak.

Berlinben a hatóságok szerint 15 ezer ember vonult a város szívében fekvő Alexanderplatzra.

A demonstráció eleinte békésen telt, de később ott is összecsapások törtek ki. Kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rendőröket. Több tüntetőt előállítottak.

 

Párizsban a hatóságok nem engedélyezték az amerikai nagykövetség elé és az Eiffel-torony közelébe tervezett tiltakozást. Mégis több száz tüntető gyűlt össze. Azonban a Concorde téren, a rendőrség kordont állított fel, hogy távol tartsa a tiltakozókat a nagykövetségtől.

Sydneyben is volt tüntetés

Az ausztráliai Brisbane-ben a hatóságok szerint mintegy 30 ezer ember tiltakozott békésen a rendőri fajgyűlölet ellen. Ők nemcsak a feketék, hanem az ausztrál őslakosokkal szembeni rendőri rasszizmust is elítélték.

Ausztrália népességének csak 2 százaléka tartozik az aboriginálok közösségéhez, számarányuk a bebörtönzöttek körében azonban 27 százalék. Sydneyben is volt tüntetés. Ott a hatóságok maszkokkal és kézfertőtlenítővel próbálták elejét venni a koronavírus járvány újbóli elterjedésének.

Tokióban pár százan tüntettek. Ott nem csak az amerikai feketék, de egy-egy helyi incidens miatt is tiltakoztak. Például amikor egy kurd férfit rántottak a Földre a japán rendőrök, a sértett szerint indokolatlanul.

Szöulban alig két tucatnyian mentek el a tüntetésre, közülük is többen külföldiek voltak. Az 50 milliós országban minimális számban élnek migráns hátterű emberek, de a rendezvény szervezője szerint ez változni fog.

Dél-Korea multikulturális társadalommá válik. Kultúráját és népességét tekintve sokszínűvé fog változni. A faji megkülönböztetésre akartam felhívni a figyelmet ezzel a menettel

 - közölte az esemény szervezője.

Konkrét esetet nem árult el azzal kapcsolatban, hogy a helyi rendőrök mikor és kivel szemben jártak el rasszista alapon, indokolatlanul erőszakosan. 

 

Brüsszelben is tüntetnek a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen

Délután 3-kor Brüsszelben is tüntetés kezdődött a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A civilek által szervezett megmozdulást a szocialista brüsszeli polgármester engedélyezte, a liberális belga miniszterelnök viszont betiltotta. A helyszínről Zöldhegyi Katalin tudósított.

A Hír TV munkatársa arról számolt be, hogy a brüsszeli Igazságügyi Palota elé már több ezer tüntetőt gyűlt össze, de folyamatosan érkeznek a megmozdulásra újabb és újabb résztvevők. A tüntetést a közösségi oldalakon civil szervezetek és NGO-k kezdeményezték. Mintegy hatezren jelezték, hogy részt vesznek az eseményen - hangzott el.

A belga kormány szerdán 100 főig engedélyezte a rendezvényeket. Azonban mind ez a szabály, mind a másfél méteres távolságtartás megdőlt a mostani demonstráción, viszont valamennyi résztvevő szájmaszkban érkezett az eseményre. 

Zöldhegyi Katalin emlékeztetett arra, hogy Belgium megszenvedte a koronavírus-járványt. Eddig mintegy 60 ezren fertőződtek meg a kórral, és csaknem 6 ezren haltak meg. Egymillió főre vetítve Belgiumban van az egyik legnagyobb halálozási arány - húzta alá a tudósító.

Brüsszel mellett Antwerpenben és Liege-ben is tartottak demonstrációkat, és elmondható, hogy az országban felerősödtek az antirasszista mozgalmak - derült ki a tudósítából.

Tovább tüntetnek Amerikában a rendőri brutalitás ellen

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!