2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Tovább tüntetnek Amerikában a rendőri brutalitás ellen

Tovább folytatódtak a rendőri brutalitás ellen meghirdetett tüntetések az Egyesült Államokban. A demonstrációk többsége békésen zajlott le, de a Fekete Életek Számítanak és az Antifa mozgalom aktivistái több helyen ismét összecsaptak a rendőrökkel.

  • Tovább tüntetnek Amerikában a rendőri brutalitás ellen

Aranykoporsóban fogják eltemetni a május 25-én meggyilkolt George Floydot. A 46 éves fekete férfi második gyászszertartását szülővárosában, az észak-karolinai Raeforban szervezték. A hozzátartozók ott is a rendőri brutalitás és a hatósági rasszizmus megszüntetést követelték.

Látom, hogy mi folyik az országban, de ez az Egyesült Államokban jelenleg is létező jelenségre adott allergiás tünet. Akárcsak a koronavírus ellen, a rendőri brutalitás ellen is gyógymódot kell találni

 - közölte az áldozat egyik családtagja.

George Floydot többször is börtönbüntetésre ítélték

A fájdalom és a gyász pillanataiban kevesen beszélnek arról, hogy George Floydot többször is börtönbüntetésre ítélték. Egyszer fegyverrel rabolt ki egy állapotos nőt, de kábítószerezés miatt is elítélték már. Boncolásakor pedig azt mutatták ki, hogy halála idején is amfetamin és fentanil befolyása alatt állt.

A megyei seriff arról beszélt, hogy a rendőrség nem tűrheti meg a soraiban lévő 1-2 százaléknyi nem odavaló ember jelenlétété. Mint fogalmazott, a rendőrségnél nagytakarítás lesz, mert a szemetet ki kell hajítani.

Törvényi változásokat követelt a templom baptista lelkésze is harcias hangvételű beszédében.

Kezdenek célba érni a politikai követelések

A politikai követelések kezdenek célba érni. Az Egyesült Államok több településén is bejelentették, hogy csökkentik a rendőrség támogatását. Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere bejelentette, hogy negyedmilliárd dollárral mérséklik a kaliforniai metropolisz rendőrségének költségvetését, az összeget pedig a helyi fekete közösség támogatására fordítják. A rendőrség ellen indított kampány nem sok jót ígérnek a közbiztonság tekintetében, de a gazdasági, szociális és demográfiai következmények is felmérhetetlenek: a bírálók szerint a nagyvárosokban még inkább megnő majd az arányaiban így is többségében feketék által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. A közbiztonság várható romlása miatt az ott élő fehérek az elővárosokba és a kistelepülésekre menekülnek, a nagyvárosokban pedig- hasonlóan az amerikai fővároshoz – a kisebbségek, mindenek előtt a feketék - kerülnek többségbe.

Washingtonban a tiltakozó mozgalom kilencedik napján több menetet is szerveztek. Az egyik tiltakozó csoport a Lincoln emlékmű előtt gyülekezett. Pontosan ott, ahol Martin Luther King polgárjogi aktivista 1963-ban mondta el híres beszédét. Tiltakozó menetet tartottak a Kongreszusnál is, de sokan meneteltek a Fehér Ház irányába is, áthaladva azon a hatalmas Black Lives Matter feliraton is, amelyet a polgármester utasítására az utcára festettek.

Jó érzés, olyan mintha része lennék a történelemnek, egyike lennék azoknak, akik a világot akarják megváltoztatni

 - közölte az egyik tiltakozó.

Békésen ért véget a minneapolis-i, Los Angeles-i, San Francisco-i és New York-i tömegdemonstráció is. A Fekete Életek Számítanak és a szélsőbaloldali Antifa mozgalom aktivitási Portland-ben és több másik településen csaptak össze a rendőrökkel.

Kapcsolódó tartalom:

Szimpátiatüntetés Magyarországon

Világszerte tüntetnek az állítólagos rendőri rasszizmus ellen

Ezrek tüntettek Washingtonban a rendőri brutalitás ellen

Soros cáfolja, hogy támogatná az amerikai tüntetőket

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!