2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Svédországban a korábbinál kevesebben haltak meg az elmúlt 24 órában

Hatvanhét újabb halálesetet jegyeztek fel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az elmúlt huszonnégy órában Svédországban, ami jóval kevesebb a korábban egy nap alatt elhunytak számánál.

  • Svédországban a korábbinál kevesebben haltak meg az elmúlt 24 órában

Tegmark Wisell, az országos egészségügyi hatóság szóvivője pénteken úgy értékelte, hogy az országban a COVID-19 betegségben elhunytak száma csökkenésének trendje figyelhető meg.

"Egy lefelé ívelő trendet figyelhetünk meg. Még mindig nagyon magas az egy napra jutó halálozások száma, de növekedés helyett lassulást látunk"

- hangsúlyozta Wisell.

Sokan betegedtek meg idősotthonokban

Svédországban eddig 13 216 fertőzött szervezetében mutatták ki a vírust, és 1400-an hunytak el a COVID-19 betegségben; jóval többen, mint más észak-európai államban.

Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakembere szerint mindez arra vezethető vissza, hogy sok idős ember betegedett meg az idősotthonokban. Csütörtökön a norvég televízió egyik vitaműsorában arról beszélt, hogy matematikai modellek alapján lehetséges, hogy Stockholmban már májusban az úgynevezett nyájimmunitás jeleit lehetne látni, vagyis a társadalmi szintű immunitás azon szintje alakulhat ki, amely mellett már nehezen terjed a járvány.

Ann Linde svéd külügyminiszter pedig arról beszélt: mindössze tévhit, hogy Svédországban az élet a járvány ellenére a megszokott kerékvágásban folyik tovább. "Nincsen teljes karantén Svédországban, de a svéd társadalmi élet számos területe leállt" - fogalmazott Linde. "Sokan maradnak otthon, vagy felhagytak az utazásokkal. Sok vállalkozás csődbe megy. A munkanélküliség várhatóan drámaian emelkedni fog" - tette hozzá.

Eltérő stratégia

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. A stockholmi vezetés tilalmak helyett az intézkedései önkéntes követésére helyezi a hangsúlyt.

Svéd kutatók ugyanakkor kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, s sürgették a politikai vezetést, hogy "gyors és radikális intézkedésekkel" gátolja a járvány további terjedését az országban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!