2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Svédország még soha nem látott ilyet: bevethetik a hadsereget a háborúzó bandák ellen

A rendőrség tehetetlensége miatt a svéd jobboldali kormány és az ellenzéki szocdemek is a hadsereg lehetséges bevetéséről beszélnek az észak-európai országot sújtó brutális fegyveres erőszak miatt - írja a Mandiner.

  • Svédország még soha nem látott ilyet: bevethetik a hadsereget a háborúzó bandák ellen

Az egykor Európa és a világ egyik legbékésebb és legfejlettebb országának számító Svédországban korábban elképzelhetetlen méreteket öltött a fegyveres bűnözés.

A lövöldözések és robbantások már az előző egy-két évben rekordszintűek voltak, de az elmúlt napokban még tovább romlott a helyzet.

Szerda éjjel egy 18 éves fiatalembert lőttek agyon Stockholm egyik elővárosában. Alig néhány órával később egy másik férfit öltek meg, egy továbbit pedig megsebesítettek Stockholm közelében.

Tavaly 90 robbantás történt, ugyanakkor idén már az első fél évben annyi, mint 2022-ben. Lövöldözésből 283, a hét elején volt két robbantás

hívta fel rá a figyelmet csütörtök este Napi aktuális című műsorunkban Bugnyár Zoltán, a HírTV skandináviai tudósítója. 

Elmondása szerint a bevándorló hátterű bűnözői bandákból a rendőrség országosan mintegy 300-at tart nyilván. 

Az erőszakhullám a banda- és klánháborúkhoz kötődik,

amik pedig a tömeges, kontrollálatlan bevándorlás, majd az elégtelen integráció miatt alakultak ki. Svédországban egyrészt harmadik világbeli és balkáni bevándorlók által lakott körzetek alakultak ki – a svéd hivatalos nyelvhasználatban nem mondják ki a gettó szót, helyette úgy fogalmaznak, „sérülékeny területekről” van szó. 

A Mandiner emlékeztetett, lassan egy év eltelt a szocdemeket leváltó, rendpárti ígéretekkel győzelmet elérő svéd jobboldali kormány megalakulása óta. 

Azóta a helyzet nem javult, ellenben romlott.

A svéd kormányoldal és a szocdem ellenzék most egymással versengve fogalmaznak meg korábban elképzelhetetlennek tartott, radikális üzeneteket.

Magdalena Andersson, Svédország előző, szociáldemokrata kormányfője, a párt elnöke csütörtökön arról beszélt: nyitottak arra, hogy a hadsereget is bevessék a háborúzó bandék ellen. Sürgette a kormány határozott fellépését, és arról is beszélt:

 „Amit most a rendőrség csinál, a hadsereg is meg tudja csinálni. A hadseregnek megvan a technikai tapasztalata is, amit fel lehet használni” 

– javasolta a szocdem politikus.

Ardalan Shekarabi, a svéd szocdemek jogi szóvivője elmondta: a szükséges jogszabályi változtatásokat gyorsan át lehet vinni. 

Elismerte a tavalyi évig nyolc éven át hatalomban lévő szocdemek felelősségét is.

 „Azt hiszem, nekünk, mint a többi pártnak és társadalmi szereplőnek is, önvizsgálatot kell tartanunk a helyzet miatt, amibe kerültünk.” Szerinte a szocdemek nem tettek meg mindent a bandák megerősödése ellen.

„Ez egy mélyen tragikus fejlemény. Megértem, hogy az emberek dühöt, félelmet és szomorúságot éreznek amiatt, ahová jutottunk” – jelentette ki Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter. „Az elmúlt 24 óra az elképzelhetetlennél is rosszabb volt egy nyílt, szabad és decens társadalomban” – tette hozzá.

Ulf Kristersson miniszterelnök pedig bejelentette: pénteken tárgyalásokat kezd a svéd hadsereg és rendőrség vezetőivel, hogy átbeszéljék a bandaháborúk megfékezésének lehetőségeit.

„Svédország még soha nem látott ilyet, nincs más ország Európában, ahol ez történne”

 – jelentette ki a miniszterelnök csütörtöki televíziós beszédében. Elmondta: „nehéz időket él Svédország”, de megígérte „le fogjuk vadászni a bandákat, le fogjuk győzni őket”.

Mandiner - HírTV

Borítókép: Getty Images

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

A fiatalokon úszhat el Joe Biden amerikai elnök második ciklusa – írta a Reuters. A hírügynökség által az Ipsossal közösen elvégzett kutatás szerint ugyanis Donald Trump folyamatosan növeli támogatottságát a harminc évesnél fiatalabb amerikaiak körében.
Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!