2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Spanyolországban meghaladta a 215 ezret a regisztrált fertőzöttek száma

Spanyolországban 215 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos esetek száma, miközben a fertőzés terjedésének üteme továbbra is mérséklődik - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

  • Spanyolországban meghaladta a 215 ezret a regisztrált fertőzöttek száma

A szaktárca jelentése szerint az elmúlt egy napon 1175 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek. Az eljárással csütörtökre 1309, szerdára 2144 új esetet igazoltak. A közzétett összesítés nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 24824 ember halálát okozta, 281-en az elmúlt 24 órában veszítették életüket. Csütörtökön 268-an, szerdán 325-en hunytak el.

A gyógyultak száma elérte a 114 678-at, számuk egy nap alatt 2628-cal növekedett, miután csütörtökön 3103-mal, szerdán pedig 6399-cel emelkedett a minisztériumi statisztikában.

A fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt pénteken ünnepélyes keretek között bezárták a spanyol főváros kiállítási- és vásárcsarnokának (IFEMA) pavilonjaiban létesített tábori kórházat. A madridi régióból 52 új esetet jelentettek egy nap alatt, a nyilvántartott fertőzöttek száma a térségben összesen 61 ezer 829.

Az utolsó páciensek távozását az egészségügyi dolgozók tapssal kísérték, majd Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök megjelenésekor azt skandálták: "tesztet akarunk". A spanyolországi fertőzöttek közül ugyanis több mint 40 ezren az egészségügyben dolgoznak. Az érdekképviseletek szerint tömeges tesztelés szükséges az ágazatban.

A most bezárt ideiglenes kórházban ezren dolgoztak a március 22-i megnyitás óta, és mintegy négyezer beteget láttak el, a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos esetek 10 százalékát a régióban. Az ott kezelt páciensek közül 17-en hunytak el.

A tartományi elnök beszédében emlékeztetett: ez az intézmény ugyan bezárt, de a térség többi kórházban "folytatódik a harc az életért".

Spanyolországban március 15. óta szükségállapot van érvényben, az oktatási intézmények bezárása és a lakhelyelhagyási megkötések bevezetése mellett számos termelőágazat is leállt. Nadia Calvino, gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: számításaik szerint a járvány következtében az ország gazdaság teljesítménye 9,2 százalékkal csökken idén, a munkanélküliség pedig 19 százalékra nő. A költségvetés várható hiánya 10,34 százalék lesz.

Az ország gazdasági növekedése tavaly 2 százalékos volt, amely meghaladta az uniós átlagot, míg a munkanélküliségi ráta 13,78 százalék, az államháztartási deficit pedig 2,7 százalék volt.

"Ez a válság nem lehet újabb kifogás a nagyobb bizonytalanságra és egyenlőtlenségre. A kormány elkötelezettsége világos: minden erőnket és erőforrásunkat a munkahelyek, a dolgozók jogainak védelme felé fordítjuk, hogy senki nem maradjon hátra" - írta Twitter-üzenetében Pedro Sánchez kormányfő május elseje alkalmából.

A spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont elkezdi feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

 

A spanyol kormány a gazdaság teljesítményének 9,2 százalékos csökkenésére számít idén

A spanyol kormány a gazdaság teljesítményének 9,2 százalékos csökkenésére számít idén - jelentette be a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján Madridban.

"A spanyol gazdaság az euróövezet átlaga felett növekedett (...), de a járvány okozta váratlan sokk hirtelen véget vetett ennek a pozitív növekedésnek" - mondta a tárcavezető, felidézve, hogy a kormány év elején még a bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékos bővülésével tervezett.

Mint mondta, várakozásaik szerint a munkanélküliség 19 százalékra emelkedik ebben az évben a tavalyi 13,8 százalékos rátáról.

"A pesszimistább előrejelzést választottuk" - fogalmazott Nadia Calvino, ismertetve a kormány a 2020-2021-es időszakra vonatkozó gazdasági stabilitási programját, amelyet felülvizsgálatra és jóváhagyásra megküldött az Európai Bizottságnak.

Számításaik szerint ebben az évben a háztartások fogyasztásának 8,8, beruházások 25,5, az export 27,1, az import 31 és a foglalkoztatás 9,7 százalékos visszaesése várható.

A spanyol gazdaság a második negyedévben éri el mélypontját, ahonnan egy "aszimmetrikus V alakban", növekszik majd újra, fokozatosan - hangsúlyozta Nadia Calvino.

A GDP-növekedése 6,8, a munkanélküliségi ráta 17,2 százalék lehet a következő évben. 2021-ben a háztartások fogyasztásának 4,7, a beruházások 16,7, az export 11,6, az import 9,3 és a foglalkoztatás 5,7 százalékos növekedésével tervez a kormány - tette hozzá.

María Jesús Montero pénzügyminiszter a tájékoztatón kifejtette: a költségvetési hiány idén várhatóan 10,34 százalékra ugrik, amelyre 2012 óta nem volt példa. Az államháztartási hiány pedig minden korábbinál magasabb szintre, a GDP 115,5 százaléka fog emelkedni 2020-ban a járvány miatt megnövekvő kiadások és csökkenő bevételek következtében.

Felidézte, hogy március közepén 200 milliárd euró értékben fogadott el a kormány gazdasági kárenyhítő csomagot, amellyel megerősítették az egészségügyi rendszert és a családok, a munkavállalók, az egyéni vállalkozók és cégek védelmét.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön tette közzé, hogy a spanyol gazdaság teljesítménye minden korábbinál nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal csökkent az idei első negyedében, és meghaladja a spanyol jegybank (Banco de Espana) várakozásait is, amely 4,7 százalékos zsugorodást valószínűsített múlt heti előrejelzésében.

A spanyol gazdaság a tavalyi utolsó három negyedévben 0,4 százalékkal növekedett.

A dél-európai országban péntekig 24 ezer 824-en veszítették életüket a SARS-CoV-2-vírus okozta fertőzés következtében, amelyet 215 ezer 216 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. Az egészségügyi minisztérium statisztikája nem tartalmazza az egyéb vizsgálati módszerekkel azonosított pozitív eseteket. A fertőzésből 114 ezer 678-an gyógyultak meg.

A kormány jövő hétfőtől elkezdi feloldani a március 15-én bevezetett járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig. A tervek szerint például a kiskereskedelmi és vendéglátó egységek, szállodák május közepétől nyithatnak ki fokozatosan, szigorú feltételek mellett.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!