2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Soros lebukott szövetségese egy másik ország pártlistáján akar uniós képviselő lenni

Miután saját pártja, a svéd liberálisok kizárták az uniós választási listáról, egy alig két hete alapított görög kispárt – sokak szerint kamupárt – listáján próbálna visszajutni az Európai Parlamentbe Cecilia Wikström, Soros György egyik legfontosabb politikai szövetségese, aki Magyarországot és Lengyelországot is rendszeresen támadta – számolt be az esetről a V4NA nemzetközi hírügynökség.

  • Soros lebukott szövetségese egy másik ország pártlistáján akar uniós képviselő lenni

A V4NA forrásai szerint a kínos helyzet miatt több frakciótársának, sőt frakcióvezetőjének, Guy Verhofstadtnak is magyarázkodott az Európai Parlament ebben a ciklusban utolsó ülésszakán, Strasbourgban.

Az EU liberális frakció sztárjának számító Wikström olyan durva adócsalási botrányba keveredett, hogy pártja, a svéd Liberalerna rövid úton megszabadult tőle. Miután kiderült, hogy súlyos adócsalásokat elkövető, offshore trükkökkel operáló svéd cégek vezető tisztviselője és lobbistája, előbb a pártlista vezető helyéről távolították el, majd az egész listáról eltüntették a nevét.

A Soros György legfőbb politikai bizalmasának számító Wikström ezután politikailag abszurd lépésre szánta el magát. Egy alig több mint 2 hete alapított, sokak szerint görög kamupárt képviselőjelöltjeként, mondhatni a hátsó ajtón próbálna visszajutni az Európai Parlamentbe.

Több görög politikai lap is politikai szélhámosként bélyegzi a Wikström megmentésével próbálkozó Ilias Psinakist, aki divatmodellként és szappanopera-íróként lett ismert Görögországban. Később pedig énekesi karrierbe is kezdett, és televíziós show-műsorokban szerepelt.

Miután Wikströmöt megtagadták a svéd liberálisok, Psinakis Állampolgárok (Citizens) néven vadonatúj pártot gründolt, amelyik azonnal az első helyen indítja az adócsalási ügybe belebukott politikusnőt.

Psinakis a V4NA információi szerint az elmúlt heteket az Európai Parlamentben Wikström oldalán töltötte, egymás után forgatták a kampányvideókat, készítették a propagandafotókat.

Wikström évek óta havi 70 ezer svéd koronával, vagyis mintegy 6200 euróval egészíti ki jövedelmét (ez nagyjából kétmillió forint) két adócsalásba keveredett cég vezető tisztviselőjeként, az igazgatótanács irányító tagjaként. Ezzel nagyjából megduplázza havi képviselői járandóságát. A botrányt a svéd állami televízió robbantotta ki.

Amikor először kiderült, hogy Wikström nagyvállalatok fizetett lobbistájaként ül az Európai Parlamentben, azzal védekezett, hogy ez nem szabályellenes, és így is 100 százalékosan el tudja látni képviselői feladatait.

Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!