2021. június 13.,
vasárnap, Antal, Anett napja

Soros kérdez saját magától? – „Elfogult a Freedom House-jelentés”

MTI

2019. február 12., kedd 10:12, frissítve: kedd 10:17

A Századvég Alapítvány szerint politikai alapon elfogult éves jelentést tett közzé a Freedom House.

A Századvég közleményében azt írja: a dokumentum Európával foglalkozó részeit áttekintve, a washingtoni székhelyű nonprofit kutatóintézet szinte kizárólag a bevándorlásellenes közép-európai és egyes balkáni országokról tesz negatív megállapításokat, így többek között erős kritikát fogalmaz meg Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia és különösen Magyarország vonatkozásában.

Soros Sorostól

Úgy fogalmaztak, „a megkérdezett szakértők kapcsán kijelenthető, hogy a jelentés olyan, mintha Soros saját magát kérdezné meg az anyagban, hiszen a Soros-egyetem és a Nyílt Társadalom Alapítvány szakemberei válaszolnak a szintén Soroshoz köthető Freedom House kérdéseire”.

A beszámoló szakmai hátterét a Századvég szerint megkérdőjelezi az a tény is, hogy általában hasonló – több esetben megegyező – anyagi támogatási háttérrel bíró szervezetek és intézmények szakértőit, illetve a Freedom House-zal azonos politikai irányvonalat képviselő kutatók közreműködését kérik csak a riportok elkészítéséhez. Ez – írták – az elmúlt évek általánosan megfigyelhető gyakorlata a kutatóintézet jelentéskészítő tevékenysége kapcsán.

A Századvég szerint a Freedom House jelentésének szubsztanciális tartalma és végkövetkeztetései világosan megerősítik azt a szakmai és politikai álláspontot, hogy a nyitott társadalom ideológiája iránt intézményesen elkötelezett szervezet csak azokat az országokat bírálja, illetve támadja több esetben szakmailag is alaptalanul jelentéseiben és közzétett állásfoglalásaiban, amely országokban az általa képviselt ideológiával ellentétes nézetrendszert és értékrendet megjelenítő pártok gyakorolják a végrehajtó hatalmat.

Példaként említik a Freedom House 2007-es Magyarországról szóló jelentését: akkor a szabadság osztályozásánál Magyarország a legjobb értékelést kapta, miközben a 2006-os „rendőrterror” által kísért zavargásokban 167 ember sérült meg. A 2007-es jelentés sajátos módon tesz hangsúlyokat, és a kormányzat kritikája helyett inkább a „ nacionalista” és „populista” Fideszt illeti bírálattal. A 2006-os választási győzelem „tisztességességének vitatható volta” és a kialakult „morális-demokratikus válság” sem került szóba a „súlyosan sérelmes” jelentésben – írták a közleményben.

A washingtoni központú Freedom House múlt kedden adta ki A szabadság foka a világban című éves jelentését.