2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Soros kérdez saját magától? – „Elfogult a Freedom House-jelentés”

A Századvég Alapítvány szerint politikai alapon elfogult éves jelentést tett közzé a Freedom House.

  • Soros kérdez saját magától? – „Elfogult a Freedom House-jelentés”

A Századvég közleményében azt írja: a dokumentum Európával foglalkozó részeit áttekintve, a washingtoni székhelyű nonprofit kutatóintézet szinte kizárólag a bevándorlásellenes közép-európai és egyes balkáni országokról tesz negatív megállapításokat, így többek között erős kritikát fogalmaz meg Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia és különösen Magyarország vonatkozásában.

Soros Sorostól

Úgy fogalmaztak, „a megkérdezett szakértők kapcsán kijelenthető, hogy a jelentés olyan, mintha Soros saját magát kérdezné meg az anyagban, hiszen a Soros-egyetem és a Nyílt Társadalom Alapítvány szakemberei válaszolnak a szintén Soroshoz köthető Freedom House kérdéseire”.

A beszámoló szakmai hátterét a Századvég szerint megkérdőjelezi az a tény is, hogy általában hasonló – több esetben megegyező – anyagi támogatási háttérrel bíró szervezetek és intézmények szakértőit, illetve a Freedom House-zal azonos politikai irányvonalat képviselő kutatók közreműködését kérik csak a riportok elkészítéséhez. Ez – írták – az elmúlt évek általánosan megfigyelhető gyakorlata a kutatóintézet jelentéskészítő tevékenysége kapcsán.

A Századvég szerint a Freedom House jelentésének szubsztanciális tartalma és végkövetkeztetései világosan megerősítik azt a szakmai és politikai álláspontot, hogy a nyitott társadalom ideológiája iránt intézményesen elkötelezett szervezet csak azokat az országokat bírálja, illetve támadja több esetben szakmailag is alaptalanul jelentéseiben és közzétett állásfoglalásaiban, amely országokban az általa képviselt ideológiával ellentétes nézetrendszert és értékrendet megjelenítő pártok gyakorolják a végrehajtó hatalmat.

Példaként említik a Freedom House 2007-es Magyarországról szóló jelentését: akkor a szabadság osztályozásánál Magyarország a legjobb értékelést kapta, miközben a 2006-os „rendőrterror” által kísért zavargásokban 167 ember sérült meg. A 2007-es jelentés sajátos módon tesz hangsúlyokat, és a kormányzat kritikája helyett inkább a „ nacionalista” és „populista” Fideszt illeti bírálattal. A 2006-os választási győzelem „tisztességességének vitatható volta” és a kialakult „morális-demokratikus válság” sem került szóba a „súlyosan sérelmes” jelentésben – írták a közleményben.

A washingtoni központú Freedom House múlt kedden adta ki A szabadság foka a világban című éves jelentését.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!