2020. április 8.,
szerda, Dénes napja

Alapjogokért Központ: hemzseg a tárgyi tévedésektől a Freedom House jelentése

Hír TV

2019. február 8., péntek 16:09, frissítve: kedd 10:03

Az Alapjogokért Központ szerint a Freedom House által kedden kiadott, A szabadság foka a világban című éves jelentés ideológiailag, világnézetileg motivált dokumentum, Magyarországgal kapcsolatos megállapításai pedig hemzsegnek a tárgyi tévedésektől, hibáktól, olvasható az Echo TV honlapján.

Az Alapjogokért Központ gyorselemzésében azt írta, bár a jelentés alcíme alapján elvileg a demokráciák világméretű visszaszorulását tárgyalja, a részletes szövegből kiderül, hogy valójában a nyílt társadalmon és bevándorláson alapuló liberális demokráciák térvesztésén „kesereg”.

A Freedom House szerint a demokráciákra leselkedő valódi veszélyt az antiliberális populista mozgalmak jelentik, amelyek „bűne”, hogy megvédik a nemzeti szuverenitást és a hagyományos nemzeti értékeket, miközben elutasítják a migrációt, és szigorú, akár büntetőjogi intézkedéseket vezetnek be a bevándorlás megakadályozásáért.

Az antidemokratikusnak nevezett politikai erők közé sorolják nemcsak Magyarországot vagy Lengyelországot, hanem az amerikai, az ausztrál, a cseh, az izraeli, a szlovák és az osztrák kormányzatot is, azaz éppen azon államokat, melyek elutasították az ENSZ globális migrációs paktumát - olvasható az Alapjogokért Központ elemzésében.

Emlékeztettek: Magyarországgal szemben a jelentés erősen kritikus és a „részben szabad” országok kategóriájába sorolta át. Ezzel Magyarország hátrébb került, mint India, ahol mindennapos a nők ellen elkövetett tömeges szexuális erőszak és több területen informálisan továbbra is él a kasztrendszer, vagy mint Dél-Afrika, ahol rendszeresek a fehér kisebbség ellen a nyílt utcán elkövetett gyilkosságok - fűzték hozzá.

A központ nemcsak a jelentés tartalmát, hanem a módszertanát is kifogásolja, mivel véleményük szerint számszerűsít olyan, politikailag is nehezen leírható fogalmakat, mint a szabadság vagy a demokrácia, ezen kategóriák teljesítését pedig - tekintet nélkül a világ országainak eltérő kulturális, történeti, gazdasági és politikai hátterére, adottságaira - univerzálisan számon kéri.

A teljes cikkért kattintson.