2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Sokan meghaltak iszlám szélsőségesek támadásában Burkina Faso északi részén

MTI

2020. január 28., kedd 12:50

A helyszínről elmenekült emberek beszámolóiból egyelőre nehéz megállapítani a szombaton történt terrorcselekmény halálos áldozatainak pontos számát.

Egy, magát megnevezni nem kívánó biztonsági forrás 10-30 halottról beszélt. Hozzátette, hogy a biztonsági erők megpróbálnak eljutni a területre, amelyet valószínűleg elaknásítottak. Éppen ezért nagy óvatossággal lehet csak megközelíteni.

Silgadji lakosai elhagyták a települést, és vasárnap megérkeztek a légvonalban mintegy 30 kilométerre fekvő Bourzanga városba. Egy szemtanú telefonon beszámolt arról, hogy a terroristák Silgadji főterére terelték az embereket, akiket két csoportra osztottak. A férfiakat kivégezték, a nőket felszólították, hogy hagyják el a települést. Elmondása szerint a terroristák nem hagyták el Silgadjit, fegyvereseik még mindig a település környékén ólálkodnak, ahol megrongálták a távközlési vezetékeket. A nyilatkozó mintegy ötvenre becsülte a terroristák számát.

Burkina Fasóban az utóbbi két évben százak vesztették életüket és majdnem egymillióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból az erőszak fellángolása miatt, amelynek következtében az államhatalom gyakorlatilag összeomlott az ország északi részén.

Az ENSZ adatai alapján Burkina Faso a világ tíz legszegényebb országa közé tartozik. A nyugat-afrikai állam északi, Malival és Nigerrel határos szegletében iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat, és rendszeresen indítanak portyákat a polgári lakosság ellen. Egyes frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, mások az Iszlám Államhoz tartoznak. Az ENSZ adatai szerint a dzsihadisták támadásaiban Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban tavaly négyezren meghaltak.

 

MTI