2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Kormányinfó

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Sok európai országban van rendeleti kormányzás

Rendeleti kormányzás van szinte mindegyik európai országban. A hatékony, gyors óvintézkedések érdekében a kormányok vészhelyzetet vagy szükségállapotot rendeltek el. Ahol szükséges, ezt meghosszabbítja a parlament. Több európai politikus ennek ellenére mégis a tervezett magyar intézkedéseket támadja.

  • Sok európai országban van rendeleti kormányzás

Spanyolországban a hónap végén járt volna le a március 15-én 15 napra elrendelt szükségállapot. A parlament most ellenszavazat nélkül elfogadta az április 11-ig tartó hosszabbítást.

Franciaországban csak szerdán 25 rendeletet hozott meg a kormány.

A német kancellár a múlt héten történelmi feladatnak nevezte a koronavírus-járvány lassítását. Ennek érdekében Angela Merkel folyamatosan egyeztet a tartományok vezetőivel és rendeleteket hoz.

Olaszországban is joga van a miniszterelnöknek rendkívüli rendeletek kiadására.

Ha nem tud segíteni, legalább ne akadályozzon - reagált válaszlevélben Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Tanács főtitkárának bírálataira, amelyeket Marija Pejcinovic Buric a veszélyhelyzettel kapcsolatos magyar jogalkotás kapcsán fogalmazott meg. A kormányfő felkérte a főtitkárt, hogy tanulmányozza a törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is.

Magyarország továbbra is az európai liberális ellenzék támadásainak van kitéve. Erről Deutsch Tamás beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában még kedden. A Fidesz európai parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy Svédországban például harmadolták a parlament létszámát, Csehországban pedig két éves kiutazási tilalom elrendeléséről gondolkodnak.

"Véletlenül sem kifogásolnak a Magyarországon már bevezetett vagy az előttünk álló időszakban szükségessé váló jogi intézkedéseknél sokkal határozottabb, keményebb, ha tetszik, az ő logikájukban a jogállami nem is tudom mikkel nehezebben összeegyeztethető, más országban meghozott döntéseket."

- mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A Magyarországgal szomszédos országok közül szükségállapot van érvényben Szerbiában és Szlovákiában is. Romániában pedig katonai rendeleteket ad ki a kormány.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!