2020. július 14.,
kedd, Örs, Stella napja

Sok európai országban van rendeleti kormányzás

Hír TV

2020. március 26., csütörtök 19:05

Rendeleti kormányzás van szinte mindegyik európai országban. A hatékony, gyors óvintézkedések érdekében a kormányok vészhelyzetet vagy szükségállapotot rendeltek el. Ahol szükséges, ezt meghosszabbítja a parlament. Több európai politikus ennek ellenére mégis a tervezett magyar intézkedéseket támadja.

Spanyolországban a hónap végén járt volna le a március 15-én 15 napra elrendelt szükségállapot. A parlament most ellenszavazat nélkül elfogadta az április 11-ig tartó hosszabbítást.

Franciaországban csak szerdán 25 rendeletet hozott meg a kormány.

A német kancellár a múlt héten történelmi feladatnak nevezte a koronavírus-járvány lassítását. Ennek érdekében Angela Merkel folyamatosan egyeztet a tartományok vezetőivel és rendeleteket hoz.

Olaszországban is joga van a miniszterelnöknek rendkívüli rendeletek kiadására.

Ha nem tud segíteni, legalább ne akadályozzon - reagált válaszlevélben Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Tanács főtitkárának bírálataira, amelyeket Marija Pejcinovic Buric a veszélyhelyzettel kapcsolatos magyar jogalkotás kapcsán fogalmazott meg. A kormányfő felkérte a főtitkárt, hogy tanulmányozza a törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is.

Magyarország továbbra is az európai liberális ellenzék támadásainak van kitéve. Erről Deutsch Tamás beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában még kedden. A Fidesz európai parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy Svédországban például harmadolták a parlament létszámát, Csehországban pedig két éves kiutazási tilalom elrendeléséről gondolkodnak.

"Véletlenül sem kifogásolnak a Magyarországon már bevezetett vagy az előttünk álló időszakban szükségessé váló jogi intézkedéseknél sokkal határozottabb, keményebb, ha tetszik, az ő logikájukban a jogállami nem is tudom mikkel nehezebben összeegyeztethető, más országban meghozott döntéseket."

- mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A Magyarországgal szomszédos országok közül szükségállapot van érvényben Szerbiában és Szlovákiában is. Romániában pedig katonai rendeleteket ad ki a kormány.

Hír TV