2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Salvini és Meloni utcai demonstrációt vezet Olaszország talpra állítására

MTI

2020. június 2., kedd 06:58

Róma egyik legnagyobb terére szólította az olaszokat a jobboldalt vezető Matteo Salvini, a Liga vezére és szövetségese, Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke politikai és gazdasági megújulást sürgetve a járványhelyzetben leginkább sújtott társadalmi osztályok felkarolásával. A keddi demonstrációhoz az olasz narancssárga mellényesek is csatlakoznak.

Olaszország több mint hetven nagyvárosának központi terén rendeznek megmozdulást a jobbközép koalíció pártjai az olasz köztársaság június 2-i nemzeti ünnepnapján. "Az Olaszország nem adja fel" elnevezésű demonstráción Milánóban a dóm előtti téren, Rómában a szintén központi Piazza del Popolo terén sorakoznak fel a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá Olaszország (FI) politikusai, parlamenti képviselői és szavazói.

A járványhelyzet utáni első politikai megmozdulás az óvintézkedések szigorú betartásával zajlik: a résztvevők egymástól biztonsági távolságra, szájmaszkban állnak majd. Beszédek és szlogenek helyett táblákat tartanak a magasba. Pártzászlók helyett egyedül az olasz nemzeti lobogót veszik kézbe.

A római Popolo téren Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Antonio Tajani a FI alelnöke lesz jelen. Egy ötszáz méteres olasz zászlóval borítják be a teret, ahova a távolságtartás miatt csak 300 demonstrálót engednek be.

"A megmozdulással azoknak a millióknak akarunk hangot adni, akik nem adják fel, annak az Olaszországnak, mely nem törődik bele, hogy a járvány és a kormány téves döntései magukkal sodorják"

- jelentette ki Giorgia Meloni.

Az FdI elnöke hangsúlyozta, hogy a jobboldal a járványhelyzettől leginkább sújtott társadalmi osztályok mellett akar kiállni a Giuseppe Conte vezette baloldali kormány "összevissza és hatástalan" intézkedéseit orvosolva.

A jobbközép demonstrációját az elemzők főpróbának tartják a július 4-re, a római Circus Maximus mezejére meghirdetett országos tüntetés előtt, amelyre már más tartományokból is érkezhetnek. A Salvini-Meloni páros vezette jobboldal utat keres, miként tudja politikai projektbe ölteni az olaszok elégedetlenségét - véli az olasz sajtó emlékeztetve, hogy a következő hónapokban hat tartományban tartanak majd választásokat. A felmérések szerint a jobbközép három pártja 47 százalékkal bír: a Liga 27 százalékon áll, az FdI megközelítette a 14 százalékot, a Hajrá Olaszország hat százalékra számíthat. A kormányerők között a baloldali Demokrata Párt (PD) 20 százalék alatt szerepel, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tizenhat százalékon áll.

A narancssárga mellényesek is demonstrálnak

A jobboldalt a Popolo téren az úgynevezett narancssárga mellényesek megmozdulása követi kedd délután. Az Antonio Pappalardo volt csendőrtábornok vezette mozgalom május végén Milánó központjában rendezett tüntetést a kormány leváltását követelve. A narancssárga mellényesek nem viselnek szájmaszkot és nem tartanak távolságot.

A június 2. előtti beszédében Sergio Mattarella államfő a járvány halottainak szentelte a nemzeti ünnepet, amelyen a fertőzésterjedés első helyszínére, a lombardiai Codognóba látogat. Mattarella egységre szólított fel kijelentve, hogy a megosztottság megsemmisítheti az utóbbi majdnem három hónap erőfeszítéseit. Az államfő hozzátette, Olaszországnak tudnia kell, hogy a következő időszakban meredek út vár rá, amelyhez bátorságra és óvatosságra van szükség.

 

MTI