2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Rendkívüli állapot bevezetésével fenyegetőzik Trump

Rendkívüli állapot bevezetésével fenyegetőzik az amerikai elnök, hogy a kongresszus jóváhagyásának megkerülésével finanszírozzák az amerikai-mexikói határra tervezett falat. Donald Trump a kormányzati intézmények újraindításával kapcsolatban nem ír alá semmilyen törvényt, ha abban nincs benne egy majdnem 6 milliárd dolláros összeg a fal építésére. A leállás szombattól már minden idők leghosszabb kormányleállása lehet.

  • Rendkívüli állapot bevezetésével fenyegetőzik Trump

Állami intézmények dolgozói tüntettek Washingtonban a lassan 3 hete tartó részleges kormányzati leállás miatt. Mivel nincs elfogadott költségvetése az Egyesült Államoknak, 800 ezer dolgozó nem kap fizetést.

„A kormányzati alkalmazottak elkötelezett közalkalmazottak. Keményen dolgozunk minden nap. A férjem keményen dolgozik, hogy ez az ország biztonságos lehessen. Belegondolni is szörnyű, hogy az elnökünk játékszernek tekint bennünket, politikai játékot játszik a megélhetésünkkel, hogy vajon lesz-e ennivaló az asztalon, a gyerekeink tudnak-e majd oviba menni, vajon tudjuk-e fizetni a jelzálogkölcsönt, hogy meddig bírjuk. Az elnökön múlik, ő oldhatja meg ezt, és remélem megteszi” – mondta egy demonstráló.

A leállás érinti az ország egyik nevezetességét, az Egyesült Államok legforróbb és legszárazabb helyét is. A kaliforniai Halál völgye csak korlátozottan elérhető a turisták számára, a részleges nyitvatartást adományokból fedezik.

„A Halál Völgyében az a helyzet, hogy a park még mindig látogatható. Az emberek jöhetnek és túrázhatnak a nemzeti parkban. Azonban sok, a látogatókat érintő szolgáltatás nem működik, a part több részét is lezártuk” – mondta Abby Wines, a nemzeti park szóvivője.

A képviselőházi többséggel rendelkező demokraták karácsony előtt nem szavazták meg azt a költségvetési tervezetet, amelyben 5,7 milliárd dollár szerepelt a mexikói-amerikai határra tervezett fal építésére. Ez pedig a kormányzati intézmények leállását jelentette. Donald Trump továbbra sem ír alá semmilyen, a kormányzat újraindításáról szóló jogszabályt, ha abban nincs meg a kért összeg.

Az amerikai elnök a fal mellett kampányolt a mexikói határnál. „Acél, vagy beton, nem érdekel milyen. Szükség van a falra” – mondta.

A Fox Newsnak adott interjújában pedig azzal fenyegetett, hogy rendkívüli állapotot vezet be, hogy a kongresszus megkerülésével teremtsen forrást a falra. Szerinte a törvény ezt lehetővé teszi a számára.

„Minden jogunk megvan, hogy rendkívüli állapotot hirdessünk. Ez biztonsági kérdés. Ez nemzetbiztonsági ügy. Ha megnézi, mi történik, a múlt héten, vagy a héten, Pakisztánból és máshonnan jöjjek emberek” – tette hozzá Trump.

Bár a demokrata többségű képviselőház csütörtökön este megszavazott egy törvénytervezetet, amely költségvetést biztosítana néhány minisztérium és kormányzati ügynökség munkájának újraindításához. De az erről szóló szavazást a szenátus többségi republikánusok vezetője befagyasztotta. Az elnök stábja láthatóan elhúzódó válsággal számol, a fehér ház lemondta a részvételt a svájci Davosban január 22-én kezdődő Világgazdasági Fórumán.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!