2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

Külföld

Rendkívüli állapot a Dorián miatt

Közeledik Amerika partjai felé a Dorian névre keresztelt hurrikán. Puerto Rico szigetén és Floridában a kormányzók rendkívüli állapotot hirdettek. A lakosság megrohamozta a szupermarketeket, hogy élelmiszert és ásványvizet tartalékoljanak. Szakemberek szerint a vihar elérheti a 2017-ben 3000 ember életét követelő Maria hurrikán erősségét is.

  • Rendkívüli állapot a Dorián miatt

A lakóházakat erősítik a Puerto Rico-i tengerparton és kartonszámra veszik az ásványvizet a szupermarketekben a helyiek.

Wanfa Vázquez kormányzó már hétfő este rendkívüli állapotot hirdetett a sziget egész területére és figyelmeztette a lakosságot, hogy készüljenek fel a közelgő viharra. San Juan polgármestere bejelentette: készenlétben állnak a mentők és a Nemzeti Gárda tagjai is, a menedékhelyeken szükség esetén mintegy 48 ezer embert tudnak elhelyezni. Szerdától a sziget oktatási intézményei is zárva tartanak.

Vásároltam vizet és egyéb szükséges dolgokat, így ha jön a vihar és lecsap ránk, nem fog felkészületlenül érni. A Maria hurrikánra nem készültem fel, de ezúttal mindent megteszek, hogy ne érjen váratlanul - mondta egy helyi lakos. 

A Maria hurrikán 2017-ben csapott le Puerto Ricora és csaknem 3000 ember életet követelte. A sziget lakói szeretnék elkerülni az újabb katasztrófát.

Azt javasoljuk, hogy mindenki figyelmesen hallgassa végig az utasításokat. A sziget rosszabb helyzeteket is túlélt már. Bízom a Puerto Rico-i emberekben, hogy felkészülnek, így gyorsan átvészelhetjük a vihart - mondta a kormányzó egy sajtótájékoztatón.

A Dorian folyamatosan halad a Karib-térségen keresztül Amerika partjai felé. Útját beszakadt utak és heves esőzések kísérik. Puerto Rico délkeleti részét 120 kilométeres széllel érte el. A miami székhelyű, Országos Hurrikán Központ azonban arra figyelmeztet, mire a vihar eléri az Egyesült Államokat, veszélyes hurrikánná erősödik. Az ötös skálán elérheti a négyes erősséget, komoly károkat okozva.

A floridai kormányzó szintén rendkívüli állapotot hirdetett és Twitter üzenetében arra kérte a keleti parton élőket, hogy legalább egyheti élelemről és ivóvízről gondoskodjanak. Helyszíni tudósítások a lakosság megrohamozta a szupermarketeket és a patikákat, sok helyen már csak üres polcokat találni. A turisták pedig tömegesen mondták le foglalásaikat Floridában.

A meteorológusok szerint a heves esőzések következtében áradások is földcsuszamlások is várhatóak.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!