2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Putyin a hónap végéig meghosszabbította a kényszerszabadságot Oroszországban

MTI

2020. április 2., csütörtök 17:03

Április 30-ig meghosszabbította Oroszországban a koronavírus-járvány miatti kényszerszabadságot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön.

Az egész ország területén bevezetett fizetett kényszerszabadságot a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása céljából Putyin eredetileg a március 28. és április 5. közötti időszakra jelentette be.

A március 25. óta a COVID-19 miatt elmondott második televíziós üzenetében az elnök csütörtökön azt mondta, hogy noha sikerült a veszélytől elhatárolni az időseket és megakadályozni a kór fellángolását a tanintézményekben, a moszkvai koronavírus-helyzetben még nem sikerült áttörést elérni.

A kötelező leállás a hatalom intézményeire, a folyamatosan termelő vállalatokra, az egészségügyi létesítményekre és a gyógyszertárakra, valamint az alapvető cikkeket forgalmazó üzletekre és a létfenntartási szolgáltatásokra továbbra sem vonatkozik.

Putyin közölte, hogy egyes régiókban határozottabb fellépésre lehet szükség, amihez a helyi hatóságok meg fogják kapni a szükséges felhatalmazást. Hangsúlyozta a regionális és a szövetségi hatalom együttműködésének, valamint a helyzet regionális igények szerinti kezelésének fontosságát.

Mint mondta, felelős magatartással és összetartással csökkenteni lehet a kockázatot. Az elnök a kormányzat feltétlen prioritásaként nevezte meg a munkahelyek és a jövedelmek megvédését.

"A veszély nem szűnt meg, a szakemberek szerint a járvány nem érte el tetőpontját a világon és hazánkban"

- mondta.

Moszkva is hosszabbít

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a honlapján közölte, hogy május 1-jéig meghosszabbítja a kijárási korlátozást a fővárosban. Ennek értelmében a lakosok csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha sürgős orvosi ellátásra szorulnak, élelmiszert vagy gyógyszert kell kiváltaniuk, ha kiviszik a szemetet, vagy kutyát sétáltatnak.

Szobjanyin hozzátette, hogy a szigorítás első hetének tapasztalatai alapján egyelőre nem vezetik be a QR-kódos kilépési engedélyezési rendszert. Ez mindaddig nem válik szükségessé, amíg nem fordul rosszabbra a járványügyi helyzet, vagy amíg az emberek nem kezdik el tömegesen megsérteni a szabályozást.

Ugyancsak május 1-jéig megmarad a távoktatás, a nyilvános helyeken a távolságtartás kötelezettsége, és a közparkok is zárva maradnak. Moszkvaiak egy ellenzéki politikusokat is tömörítő csoportja csütörtökön formai okokra hivatkozva bíróságon támadta meg a Szobjanyin által március 29-én kötelező jelleggel bevezetett "önelszigetelési" rendszert.

Az ország régióinak több mint kétharmadában kijárási korlátozásokat vezettek be

Az orosz járványhelyzetről csütörtök délelőtt közölt összesítés szerint az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 771 fővel nőtt, és elérte a 3548-at. Ez az eddig észlelt legnagyobb napi növekmény Oroszországban. A fertőzöttek közül 2475-öt Moszkvában szűrtek ki. A gyógyultak száma 235, a halottaké 30.

Az ország régióinak több mint kétharmadában kijárási korlátozásokat vezettek be, sőt több terület, köztük stratégai fontosságú üzemeknek otthont adó város lezárta, vagy hamarosan le fogja zárni határait a magáncélú személyforgalom elől.

Csütörtökön személycsere történt Arhangelszk megye és Komiföld kormányzói székében. Sajtóértesülések a váltást azzal hozták összefüggésbe, hogy a hivatalban lévő vezetők nem kezelték hatékonyan a közegészségügyi helyzetet, és nem léptek fel az alapélelmiszerek árának ezzel összefüggő emelése ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Putyin "szükség esetén" továbbra is részt vesz személyes találkozókon, "minden óvintézkedés betartásával", de megbeszéléseinek többségét videokonferencia formájában bonyolítja le a novo-ogarjovói rezidenciájáról. Megismételte, hogy az elnököt és mindenkit, akivel találkozik, rendszeresen szűrik koronavírus ellen.

Az orosz védelmi tárca arról adott ki tájékoztatást, hogy a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából május 9-re tervezett katonai parádéra való felkészülés az eredeti ütemtervnek megfelelően halad. Peszkov szerint a Kremlben még nem született végleges döntés a díszszemléről.

MTI