2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Petárdák miatt varrták be a két székely fiatalt

A román kormány azt üzeni, aki szeretne a magyarság jogaiért kiállni, annak van félnivalója. – erről beszélt Bajkai István a terrorizmus vádjával elítélt két székely fiatal ügyével kapcsolatban. A kormánypárti politikus azt mondta, a román legfelsőbb bíróság megalapozatlan vádak alapján hozott ítéletet, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt robbantás és a román államrend erőszakos megdöntésének szándékával vádolták meg, miután petárdákat vásároltak az interneten.

  • Petárdák miatt varrták be a két székely fiatalt

Így szállították korábban a román kommandósok Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A hatóságok terrorizmus vádjával jogerősen elítélték a két székely férfit. Az eljárás óriási felháborodást keltett az egész Kárpát-medence magyarsága körében.

„A döntésünk az , hogy az Európa Tanácshoz fordulunk.” Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke ezt azután jelentette be, hogy a román államfő nem kíván foglalkozni Beke István és Szőcs Zoltán ügyével.

„Az államfő arra hivatkozik, hogy elfoglaltsága miatt nem tud minket fogadni, noha jeleztük, hogy a fiatalok nem kívánnak élni a kegyelmi kérvény beadásával ő ehhez kötötte azt, hogy foglalkozik egyáltalán az üggyel, ezt mi a magunk részéről úgy értékeltük, hogy nincs ideje, nem szán időt a székely fiatalok ügyére és ezáltal az őshonos magyar kisebbség ügyére”– nyilatkozta Lomnici Zoltán. 

A román kormány azt üzeni, hogy aki szeretne a magyarság jogaiért kiállni azoknak van félnivalója – erről beszélt Bajkai István.

„Nem jogállami módon működik a romániai bírsági rendszer, nem független. Egész Erdély, az egész magyarság rendkívüli figyelemmel kíséri mindazt a lépést amit Beke István és Szőcs Zoltán érdekében teszünk, tesznek a jogi képviselői és a család rendkívüli reménységgel tekintenek arra, hogy most áprilisban, április 23-én amikor a legfelsőbb bíróság különleges tanácsa ezt az ügyet vizsgálni fogja mégiscsak az igazság győzni fog”– véli az országgyűlési képviselő. 

Korábban Bajkai István és Lomnici Zoltán meglátogatták a székely fiatalokat börtönükben, és jelen kívánnak lenni akkor is, amikor a román legfelsőbb bíróság különleges tanácsa áprilisban újra megvizsgálja az ügyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!