2020. január 26.,
vasárnap, Vanda, Paula napja

Pence nyilvánosságra hozná Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetéseit

MTI

2019. október 10., csütörtök 07:53

Mike Pence amerikai alelnök nem ellenzi a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetések leiratának közzétételét, és már egyeztet erről a Fehér Ház jogi szolgálatával.

"Nincs kifogásom ellene" - mondta Pence szerdán az Iowai állambeli Waukeeben tett látogatásán, amikor újságírók arról kérdezték, hogy a nyilvánosság elé tárná-e az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetéseinek tartalmát. Az alelnök szerint a Zelenszkijjel folytatott két telefonbeszélgetésének közzététele segítene tisztázni Donald Trump elnököt.

Pence leszögezte, hogy ő Zelenszkijjel "sosem beszélt a Bidenek ügyéről", és Donald Trump sem gyakorolt nyomást az ukrán elnökre a júliusi telefonbeszélgetésükkor.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága folytat jelenleg vizsgálatokat Trump és Zelenszkij júliusi telefonbeszélgetése miatt, amelyről egy névtelen kiszivárogtató - sajtóinformációk szerint a hírszerzés egyik munkatársa - tett bejelentést.

Trump a telefonbeszélgetésben felvetette az ukrán politikusnak, hogy érdemes volna megvizsgálni Joe Biden volt alelnök - aki egyúttal a rivális Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa - és fia korábbi jövedelmező ukrajnai üzleteit. A demokraták ezt úgy értelmezték, hogy Donald Trump idegen hatalmat "kért fel" beavatkozásra amerikai ügyekbe, és ezért megindították az elnök alkotmányos felmentését célzó el eljáráshoz (impeachment) szükséges előzetes vizsgálatokat. Donald Trump a képviselőházi bizottságok vizsgálatai óta folyamatosan és élesen bírálja Bident és fiát.

 

MTI