2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Külföld

Orvosi kesztyűkkel dobálták meg a miniszterelnököt

Megdobálták a spanyol miniszterelnök autóját annál a kórháznál, ahol ebolával fertőződött meg egy ápolónő. Az egészségügyi dolgozók azért tiltakoztak, mert szerintük a nő kezelését nem kezdték meg időben. A kórnak már négyezer áldozata van Nyugat-Afrikában. Az ENSZ-ben ezért újabb forrásokat kértek a tagállamoktól az ebola elleni küzdelemre.

Orvosi kesztyűkkel dobálták a spanyol miniszterelnököt szállító konvojt a III. Károly Kórház bejáratánál. Az egészségügyi dolgozók távozásra szólították fel a kormányfőt. Az alkalmazottak azért tiltakoztak, mert a héten ebolával megfertőződött nővér kezelését csak késve kezdték meg. A nő háromszor is jelezte, hogy belázasodott, de a kórházi protokoll szerint csak 38,6 fokos testhőmérséklet felett foglalkoznak egy beteggel. Mariano Rajoy szerint ugyanakkor a hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek a betegség terjedésének megakadályozására: „Ami történt, nem egy szokványos dolog. Vannak nehézségek, de teljes mértékben vallom, hogy mi mindannyian, főleg az itteni szakemberek, minden erejükkel arra törekszenek, hogy megoldják a közelmúltban kialakult helyzetet.”

A kórházban újabb hét embert különítettek el a betegség gyanújával, ezzel huszonegyre emelkedett a megfigyelés alatt tartott személyek száma. Az esetre magyarázatot vár az Európai Unió is, amelynek egészségügyi miniszterei a jövő csütörtökön foglalkoznak a kérdéssel. Az ENSZ közgyűlése már megvitatta a témát. A főtitkár helyettese arra panaszkodott, hogy a tagállamoktól eddig csak töredéke érkezett be annak a pénznek, amit a világszervezet a betegség megelőzésére kért. „A múlt héten több mint húszmillió dollár folyt be az erre a célra létesített alapba. De több pénzre van szükség. Sokkal többre. Az ENSZ-ügynökségek egymilliárd dollárt kértek szeptemberben, ennek csak egynegyede áll rendelkezésre” – mondta Jan Eliasson, az ENSZ-főtitkár helyettese.

Az Egyesült Államok jelezte, hogy négyezer katonát küldenek a betegség által sújtott térségbe. Az egységek most azt gyakorolják, hogy miként kell felvenni egyenruhájukra a védőöltözetet. „Minden intézkedést megteszünk, mert szeretnénk megértetni a katonákkal, hogy olyan környezetbe kerülnek, ahol ki lehetnek téve az ebolának” – mondta a 44. egészségügyi egység parancsnoka.

Az első amerikai csapatszállító gépek már megérkeztek Libériába. Az Európai Unió is igyekszik kivenni részét az ebola elleni harcból, de orvosok helyett egyelőre csak segélycsomagokat küldenek. Brüsszelben jelezték, hogy légihidat létesítenek az ebola által leginkább sújtott Sierra Leone, Libéria és Guinea támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!