2022. 12. 05. Hétfő Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:25

Külföld

Orosz külügyi szóvivő: a 20 százalékos dúsítással Irán visszalépett az atomalkutól

A 20 százalékos urándúsítás újrakezdése az iráni atomprogramról kötött megállapodástól való visszalépést jelent - közölte kedden Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

  • Orosz külügyi szóvivő: a 20 százalékos dúsítással Irán visszalépett az atomalkutól

"Az adott kérdés nincs kapcsolatban azzal, hogy Irán betartja-e az atomsorompó-egyezmény általános garanciáiról szóló szerződéssel kapcsolatban vállalt kötelezettségeit. Ebből a szempontból nem merül fel kifogás Iránnal szemben. Az összes 20 százalékos szintre dúsított urán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzése alatt áll. A NAÜ nem jelentette, hogy azt az atomsorompó-egyezménnyel ellentétes célokra használnák fel. Ugyanakkor a 20 százalékosra dúsított urán visszalépést jelent az Átfogó Közös Cselekvési Tervben (JCPOA, az iráni atomalku hivatalos neve) rögzített kötelezettségekhez képest" - jelentette ki Zaharova.

A szóvivő rámutatott, hogy a fordói atomlétesítményben történő urándúsításra vonatkozó iráni döntés előzménye az Egyesült Államok által gyakorolt nyomás volt.

"Az utóbbi években a nemzetközi közösség számára egyértelművé vált, hogy a hasonló visszalépések elsődleges oka az, hogy súlyosan megsérti a nemzetközi kötelezettségét az Egyesült Államok, amely az ENSZ Alapokmányának 25. cikke ellenére nem tartja be az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231. határozatát, és szándékosan akadályozza, hogy azt más országok betartsák. Ismételten emlékeztetünk, hogy a fordói létesítmény átalakításának a JCPOA-ben szereplő terve stabil izotópok előállítására régóta amerikai szankció hatálya alatt van, ami elfogadhatatlan" - tette hozzá Marija Zaharova.

A szóvivő megjegyezte, hogy Moszkva üdvözli Irán rendszeres kijelentéseit arról, hogy kész visszatérni az atomalku megszabta együttműködéshez, ha tekintetbe veszik az érdekegyensúlyt. "Tény viszont, hogy most sok újabb erőfeszítésre és ráfordításra van szükség, hogy a fordói létesítményt ismét összhangba hozzák az atomalkuval."

Zaharova megismételte Oroszország álláspontját, amely szerint az atomalku körüli helyzet rendezése magában a megállapodásban rejlik, valamint annak valamennyi aláíró fél által történő következetes betartásában.

A 2015-ben Bécsben Irán és hat nagyhatalom (Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Németország) által aláírt szerződés előirányozta az iráni atomprogram korlátozását a nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Az Egyesült Államok 2018-ban történt egyoldalú kilépése és a korábbi amerikai szankciók visszaállítása után Irán 2019-ben fokozatosan leállította a szerződésben foglalt kötelezettségei teljesítését.

2021. január 1-jén Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója értesítette az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet kormányzótanácsát és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy Irán 20 százalékig kívánja emelni az urándúsítás szintjét. Január 4-én Irán bejelentette, hogy újrakezdte a 20 százalékos urándúsítást.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Financial Times: Zelenszkij az év embere

Financial Times: Zelenszkij az év embere

Volodimir Zelenszkij lett az Év Embere a Financial Timesnál. Ukrajna elnöke a brit üzleti lap szerint azzal érdemelte ki a címet, hogy az orosz agresszió elleni bátorság és kitartás, valamint a liberális demokrácia zászlóvivőjévé vált.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!