2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Külföld

Ámokfutó gyilkolt a permi egyetemen + videók

Nyolc ember életét oltotta ki egy 18 éves ámokfutó diák  Permi Állami Egyetemen - közölte hétfőn az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

  • Ámokfutó gyilkolt a permi egyetemen + videók

Fotó: SPUTNIK VIA AFP/Alexey Romanov

Az egészségügyi minisztérium hat halálos áldozatról tud. Az ámokfutásnak 24 sérültje is van, 19-en közülük lőtt sebet kaptak. Hét embert kórházban ápolnak, egyikük állapota súlyos.

A korábbi jelentésekkel szemben a támadó, Timur Bekmanszurov mégsem halt bele az elfogása közben kapott sebesülésébe. Belügyi közlemény szerint ő lőtt rá elsőként az egyetemre kiérkező közlekedési rendőrjárőrre, aki viszonozta a tüzet, majd ártalmatlanná tette és elsősegélyben részesítette a támadót.

Azonosították a 18 éves támadót

Bekmanszurov, aki törvényszéki orvosszakértőnek készült, sajtóértesülések szerint a VKontaktye közösségi oldalon vasárnap közzétett posztjában bevallotta, hogy már régóta készült a támadásra, és már tizedikes korában elkezdett gyűjteni a merényletre.  

Először a régi iskolája, aztán egy bevásárlóközpont, majd egy pályaudvar ellen akart támadást intézni. Mint írta, mindegy volt neki, csak forgalmas helyről legyen szó. Közölte, hogy tette nem terrorcselekmény, nem áll kapcsolatban terrorszervezettel, nem vallásos és nem politizál. Az állította, hogy népszerűségre sem törekszik és hogy a tervéről senki más sem tudott.

Az elkövető leírta, hogyan szerezte be a fegyvertartási engedélyt és hol vásárolta a fegyvert. Közölte, hogy tudta, mit kell válaszolnia pszichológus kérdéseire, és hogy könnyen letette a fegyverbiztonsági vizsgát. A májusi kazanyi iskolai ámokfutást követően a biztonságos fegyvertartást ismételten ellenőrizték nála.

"Szétfeszít a düh, el akarok pusztítani mindent, ami az utamba kerül, minél több fájdalmat hagyni ebben a világban, mindenki, akit nem tudok megölni, örökké emlékezni fog erre a napra. (...) A hozzám hasonló söpredék mindent elpusztít körülöttetek, mert a világ elrohadt, ti mind rohadtak vagytok belül" - állt a posztban, amelyet a VKontaktye utólag eltávolított.

Volt osztálytársai "nagyon csendes" fiúként írták le, ugyanakkor tudták róla, hogy érdeklődik a fegyverek iránt.

A helyi idő szerint 11 órakor elkezdődött támadás alatt tanárok és a diákok bezárkóztak az előadótermekben a permi egyetemen, vagy megpróbáltak elmenekülni, az ablakon kiugrálva. A tanintézményben az incidens idején mintegy háromezren tartózkodtak.

Az orosz nemzeti gárda megerősítette, hogy Bekmanszurov legálisan jutott lőfegyverhez. Az SZK gyilkosság címen indított eljárást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mélyen együttérez az áldozatok hozzátartozóival. Tájékoztatása szerint az államfő egyúttal utasította Mihail Misusztyin miniszterelnököt, hogy Valerij Falkov tudomány- és felsőoktatásügyi, valamint Mihail Murasko egészségügyi minisztert küldje Permbe, megszervezni a segítségnyújtást a sérülteknek és az áldozatok rokonainak.

A két tárcavezetővel együtt aneszteziológusok, újraélesztők, sebészek és baleseti sebészek is a helyszínre utaztak. Dmitrij Mahonyin, a Permi kerület kormányzója keddre gyásznapot hirdetett ki. A szibériai régió tanintézményeiben egyébként hétfőn tanítási szünetet rendeltek el.

Kétségbeesett diákok ugranak ki az ablakon

Oroszországban az elmúlt években több iskolai merénylet történt, illetve a hatóságok lelepleztek több, erre irányuló kísérletet.

Kazanyban május 11-én a 175-ös számú iskolában az egyik volt tanuló házi készítésű pokolgépet robbantott és automata fegyverből tüzet nyitott. Kilenc embert, köztük hét gyereket agyonlőtt, huszonhármat pedig, zömmel gyereket, megsebesített.

Március 24-én az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Szocsiban őrizetbe vett egy líceumi tanulót, aki a VKontaktye közösségi oldalon közölte, hogy robbanóanyagot készül előállítani, és meg akarja támadni az osztálytársait. A gyanúsított otthonában robbanóanyagot, bomba előállításához szükséges komponenseket, iskola elleni fegyveres támadásokról szóló anyagokat és egy naplót foglaltak le.

Március 10-én az FSZB Penzában egy, január 21-én pedig a Moszkvához közeli Ljuberci járásban pedig két 16 éves fiút vett őrizetbe. Mindhárman terrortámadást szándékoztak végrehajtani osztálytársaik ellen. Korábban december 9-én Tulában történt hasonló eset, szeptemberben a Krasznojarszki terület Minuszinszk településén vett őrizetbe egy kamaszt a szolgálat azzal a gyanúval, hogy egy iskolai tanévnyitó ünnepségen készült támadást végrehajtani.

Tavaly szeptember elején az FSZB összesen 13 olyan fiatalt fogott el, aki tanintézmények, forgalmas helyszínek és rendvédelmi szervek épületei ellen készült fegyveres támadásokat végrehajtani Oroszország több régiójában. A szolgálat szerint 11-en közülük egy zárt közösségimédia-csoport tagjai.

Orosz hírügynökségek szerint az FSZB ezt megelőzően csak 2020-ban nyolc, iskolák elleni támadást hiúsított meg Kosztromában, Sznyezsinszkben, Szaratovban, Kercsben, Szahalin szigetén, Krasznojarszkban, Tyumeny megyében és Volgográdban. Valamennyi gyanúsított húsz évnél fiatalabb volt.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára tavaly áprilisban kijelentette, hogy a fiatalok körében "fokozott érdeklődés" alakul ki a "schoolshooting" (iskolai lövöldözés) és  Columbine iránt. A tisztségviselő, aki korábban az FSZB igazgatója is volt, ezzel a Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amikor két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

A legsúlyosabb ilyen oroszországi támadás az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten, Kercs városában történt, ahol a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov 2018 októberében egy műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet ölt meg, majd önmagával is végzett.

MTI

 

18

Figyelem! Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

  • Ha ön elmúlt 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattinthat, és a tartalom az ön számára elérhető lesz.
  • Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem vagyok még 18 éves" gombra, így ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!