2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Őrizetbe vette a Scotland Yard a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját

Őrizetbe vételekor derült ki, hogy a régóta ősz 47 éves Julian Assange szakállat is növesztett. Az utóbb években ritkán lépett a nyilvánosság elé, most pedig nem szabad akaratából hagyta el Ecuador londoni nagykövetségét, ahova 2012-ben menekült be. A dél-amerikai ország visszavonta az ausztrál aktivista diplomáciai menedékjogát. Az ecuadori kormány arra hivatkozott, hogy a férfi többször is megsértette a nemzetközi egyezményeket.

  • Őrizetbe vette a Scotland Yard a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját

Az ausztrál állampolgárságú aktivista még 2006-ban hozta létre a Wikileaks oldalt. Washington az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolta meg a portál alapítóját, miután 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről rengeteg titkosított információt – köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat – lopott el és szivárogtatott ki. Ebben az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, az időközben férfiból nővé lett Chelsea Manninggel működött együtt. Ő volt az, aki 700 ezer titkos dokumentumot és videót adott át a kiszivárogtatónak.

Manning 2010-ben került őrizetbe, majd 35 éves börtönbüntetést kapott. Barack Obama amerikai elnök egyik utolsó döntésével 2017-ben megkegyelmezett neki. Assange korábban azt közölte: ha Obama megkegyelmez Manningnek, akkor ő is feladja magát, ám ez hiába történt meg, továbbra is a bujkálást választotta. Pedig időközben Stockholmban leállították az ellene két rendbeli nemi erőszak miatt indított eljárást, és már nem fenyegette őt a svédországi kiadatás veszélye.

Most viszont attól tarthat, hogy a brit hatóságok engednek az amerikai kérésnek és a tengerentúlon is bíróság elé kell állnia. A washingtoni igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy Assange őrizetbe vétele amerikai kérésre történt, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között érvényben lévő kiadatási egyezmény értelmében. Ha bűnösnek találják, öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatási programját leleplező és 2013-ban Oroszországba menekült amerikai informatikus a sajtószabadság sötét pillanatának nevezte Assange őrizetbe vételét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!