2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Orbán Viktor: Győzött a józan ész. Megvédtük a magyarok pénzét!

Azt hiszem megvolt az utolsó kör is itt a magyar delegáció termeiben, összejöttek azok a miniszterelnökök, akik a végső döntést meghozták és lefutottuk az utolsó kört is, megvan a megegyezés, pillanatokon belül be is jelentik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi média oldalára feltöltött videóban arról, hogy az unió vezetői megállapodtak a költségvetésről. Novák Katalin arról beszélt Facebook-oldalára feltöltött videójában, hogy megnyert egy csatát Magyarország a megállapodással. Míg a lengyel külügy miniszter-helyettes úgy nyilatkozott, alapvető jelentősége volt Magyarország magatartásának a csúcson elért sikerben.

  • Orbán Viktor: Győzött a józan ész. Megvédtük a magyarok pénzét!

Azt kell mondanom, hogy mindenki az utolsó lapját is kijátszotta, minden tétet megtett, az ítélet megszületett.

A LEGVISSZAFOGOTTABBAN IS AZT KELL MONDANOM, HOGY GYŐZÖTT A JÓZAN ÉSZ.

Győztünk, mert nehéz időkben, mint a járvány, a gazdasági válság, nincs ideje annak, hogy most folytassunk le olyan ideológiai és politikai vitákat, amelyek hátráltatnak bennünket.GYŐZÖTT A JÓZAN ÉSZ, mert végülis Európa egységét ezzel a döntéssel sikerült megőriznünk.

Ugyanakkor mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy most egy szakasz zárult csak le,

VANNAK AZ ASZTALON OLYAN JAVASLATOK, AMELYEK NEM FOGNAK TETSZENI SZÁMOS TAGÁLLAMNAK, PÉLDÁUL NEKÜNK MAGYAROKNAK SEM,

ideértve a migrációt vagy éppen a családellenes, Brüsszel által eltervezett intézkedéseket. Lesz még baj bőven, de ma három dolgot mindenképpen elértünk:

  • megvédtük az európai alkotmányt, nem engedtük, hogy azt megkerüljék,
  • elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel rákényszerítsenek a magyarokra olyan döntéseket, amiket mi nem akarunk meghozni, nem akarunk elfogadni,
  • megvédtük a magyarok pénzét, amely a következő évek gazdasági fejlődésénél jól jön majd.

Szép esténk volt, ha nem is kell még kinyitni, mert várnunk kell pár percet, de behűteni már be lehet a pezsgőt - zárta a videót a miniszterelnök.

Novák: megnyert egy csatát Magyarország a megállapodással

Megnyert egy csatát Magyarország az uniós költségvetéssel kapcsolatos megállapodással - jelentette ki a Fidesz alelnöke csütörtökön a Facebook-oldalán. 

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a videóban hangsúlyozta, hogy a megállapodás nemcsak pénzügyi kérdésekről szól, hanem a magyar gyerekek jelenéről és jövőjéről, valamint arról, hogy "tudunk-e szabadon élni magyarként Európában".

A nagyobbik kormánypárt alelnöke azt mondta: olyan Európában hisz, ahol szabadság van, a tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogyan szeretnének élni, ahol nem egyféleképpen lehet gondolkodni, és ahol minden nemzet maga dönthet a jelenéről és a jövőjéről.

A kormány eddig is ellenállt minden olyan "birodalmi törekvésnek", amely ideológiákat próbált a magyarokra kényszeríteni: nemet mondott a tömeges bevándorlásra, a genderideológiára, ahogy korábban a kommunizmusra is - emelte ki, hozzátéve: a kormány ezt a jövőben is tartani fogja.

Az alelnök úgy fogalmazott:

"minden csatába úgy megyünk bele, hogy meg kell védenünk a magyar érdekeket, a magyar gyermekek jelenét és jövőjét."

A baloldalnak nincs többsége Magyarországon, megpróbáltak Európában többséget szerezni, de ez nem sikerült - mondta Novák Katalin.

Lengyel külügyminiszter-helyettes: alapvető jelentősége volt Magyarország magatartásának a csúcson elért sikerben

Alapvető jelentősége volt Magyarország matagartásának, a közös lengyel-magyar tárgyalási stratégiának abban, hogy minden jel szerint sikerrel végződtek az uniós költségvetési csomagról folytatott tárgyalások a brüsszeli csúcstalálkozón - jelentette ki csütörtökön Varsóban a lengyel külügyminiszter-helyettes. 

Szymon Szynkowski vel Sek a lengyel közszolgálati hírtelevízióban kommentálta azt a bejelentést, hogy az uniós tagállami vezetők csúcsértekezletén megszületett a megállapodás az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítási alapról.

Abban, hogy a megállapodás feltehetőleg a lengyel-magyar követelmények figyelembevételével született, "Magyarország magatartásának alapvető szerepe volt" - szögezte le a diplomata. Kifejtette: ennek köszönhetően olyan (lengyel-magyar) szövetség jöhetett létre, mely kizárta, hogy valaki "csak a két ország egyikével köt alkut, falhoz szorítva a másikat".

A lengyel és a magyar miniszterelnök "nagyon világosan nyilatkoztak arról, hogy csak olyan megoldást fogadnak el, amely a másik ország számára is elfogadható lesz" - utalt a miniszter Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki miniszterelnökök közös novemberi budapesti nyilatkozatára.

Szerinte az ilyen közös fellépés ritka fejlemény a nemzetközi kapcsolatokban, ahol "a leggyakoribb a saját érdekekért folytatott, individuális játék". A költségvetési csomag esetében "a lengyel és a magyar érdek egyértelműen összefonódott", "kettesben többet érhettünk el" - fogalmazott Szynkowski vel Sek.

Lengyelország és Magyarország a csúcstalálkozó előtt a politikai jellegű jogállamisági feltételek elválasztását követelték a költségvetési feltételektől.

Diplomáciai források szerint a 27 tagország vezetői által elfogadott megállapodás értelmében a költségvetési feltételrendszerről szóló rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.

Zöldhegyi Katalin késő esti bejelentkezésében ismertette a közös lengyel-magyar sajtótájékoztatón elhangzottakat a megállapodásról.

 

Orbán Viktor: Európa csak a nemzetek közösségeként élhet tovább

Megküzdöttünk jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást - jelentette ki Orbán Viktor késő este a lengyel kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök elmondta, § az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni, és jogállamisági probléma esetén továbbra is a 7-es cikkely szerinti eljárás a mérvadó.

Kapcsolódó tartalom:

Orbán Viktor: A józan ész győzelméért is küzdünk

Kovács Zoltán: Ez a józan ész diadala

origo.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!